2009. március 1., vasárnap

somlói galuska



Egyik nagy kedvenc, de kicsit macerás elkészíteni.
Általában nem sütöm hozzá a piskótalapokat, hanem veszek készet. Ha nincs, akkor 4 tojásból sárgát, 4 tojásból kakaós lapot sütök. A kész piskótát összetépkedem vagy pogácsaszaggatóval kivágom.
Alapöntethez: 20 dkg cukor, 2,5 dl víz, 1 dl rum, 1/4 rúd vanilia ( vagy vanilia kivonat 1 kkanál) 1 citrom és 1 narancs reszelt héja. Az összetevőket egy kisebb edényben összekeverem, összeforralom, majd kihűtöm.
Vaniliakrém : 5 dl tej, 4 tojássárgája, 4 kanál cukor, 4 dkg liszt. A tojásárgát kikeverem a cukorral, majd kevés tejet adok hozzá, és hozzákeverem a lisztet is. A többi tejet időközben felforralom, majd nagyon gyors keverés mellett beleöntöm a kikevert tojássárgákat, egyszer felfőzöm, majd félreteszem kihűlni.
Csokiöntet : 15 dkg étcsokoládé, 15 dkg cukor, 1,5 dl víz, 1 dl rum. A hozzávalókat vagy lassú tűzön, vagy gőz fölött forrásig hevítem, majd kihűtöm.
Töltelék : 10 dkg apróra vágott dióbél, 5 dkg baracklevár, 1 kk kakaó, 8 dkg mazsola
4 dl tejszint kemény habbá verek (én Hulalát használok, akkor nem kell külön cukor bele)
Összeállítom a süteményt. Egy réteg piskóta, alapöntettel meglocsolom, vaniliakrém, töltelék, majd így rétegezem tovább amig az összetevők el nem fogynak.A tetejére baracklevárt kenek, majd meghintem kakaóval. Egy éjszakára hideg helyre teszem.
Tálalásnál kiskanállal halmokat rakok a tányérra, a csokis öntettel meglocsolom, majd tejszínhabbal díszítem.

Nincsenek megjegyzések: