2009. március 1., vasárnap

Alessia tuti mézese


Fel lettem hatalmazva a szerző által, hogy a híres-neveztes mézesét ide bepostolhassam. Ezuton is köszönet érte.
A recepten is kellett volna változtatnom, de lelkemre mondom, szeretem a hölgy stílusát, így érintetlenül hagytam a szöveget...na jó volt amit kivettem belőle, de az nem a recepthez tartozott szorosan.
Ime
40 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 mokkáskanál mézes-sütemény fűszerkeverék
5 dkg vaj
2 tojás
4 evőkanál méz
esetleg narancshéj reszelve
vagy esetleg késhegynyi chili por
Ezeket összegyúrod, először úgy néz ki, hogy az életben nem fog összeállni, aztán meg ragad - ez már csak egy ilyen... Hűtőbe teszed pár órára. Kinyújtod, ne nagyon vékonyra, mert akkor lesz kemény, olyan 3-4 mm-esre. Kiszaggatod, sütöd, 180 fokon és világosra, mert ha túlsütöd, keserű is meg kemény is lesz. Ha akarod, már sütés előtt lehet díszíteni: akkor előbb meg kell kenni tojással és lehet rátenni mandulát, diót, koktélcseresznyét, stb. Ha viszont utólag akarod glazúrral díszíteni (az a fehér izé, tudod), akkor nem szabad megkenni tojással, mert le fogja dobni.
A glazúr:
1 tojás fehérje és annyi szitált porcukor amit felvesz, plusz néhány csepp citromlé (ettől lesz fényes). Ezt nem könnyű eltalálni, próbálgatni kell, hogy ne legyen nagyon folyós. Az egy jó módszer, hogy előző nap megcsinálod (ez akár egy hétig is eláll), és hűtőbe teszed, mert akkor kicsit megszilárdul és könnyebb vele dolgozni. Amikor kevered, NE habverővel, mert akkor belekeversz levegőt és lyukacsos lesz a díszítés.

Nincsenek megjegyzések: