2009. március 1., vasárnap

vegyes halpörkölt


Hozzávalók : Ponty, csuka, harcsa, angolna,(a legjobb, ha többféle hal van benne, de persze lehet csak csukából, angolnából,vagy harcsából is főzni) füstölt szalonna, hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, tört paprika, só, bors, babérlevél.
Az én módszerem a következő : A halakat kifilézem, lehetőség szerint, bár a csukát szinte lehetetlen. A halhúst ezt követően feldarabolom, 3-4 cm-es darabokra, majd lesózom pár órára. A szalonnát összekockázom, és odateszem, hogy a zsírja kisüljön, rádobom az apróra felkockázott hagymát, majd az összedarabolt paprikát, paradicsomot, fokhagymát - azt csak megroppantom, de egyben hagyom a gerezdeket- a borsot és a babérlevelet. Kevergetem, majd ezt követően megszórom tört paprikával és felöntöm vízzel. Személytől és haltól függ a mennyiség, de kb annyi vízzel amennyi éppen ellepné a feldarabolt halat. Beleteszem a lébe a csontokat, hafejeket és kb 40-45 percig főzöm. Ezt követően az egészel leszűröm egy másik edénybe, majd visszateszem a tűzre, és beleteszem a feldarabolt halat. Forrás után még 20 percig főzöm, ilyenkor szoktam megkóstolni, elég sós-e, mivel a besózott hal kiengedi magából a sót. Ha nem elég sós utána sózok...de általában nem kell. Túrós csuszával tálalom.

Nincsenek megjegyzések: