2009. március 1., vasárnap

szalagos fánk


Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 4 tojás sárgája, 3 dl tej, 0,5 dl rum, 2 evőkanál porcukor, 3,5 dkg élesztő, pici só, 6 dkg vaj, olaj a sütéshez
A tejből, élesztőből pici cukorral és 1 kanál lisztből kovászt készítek. A tojás sárgáját kikeverem a porcukorral és hozzáadom a rumot. A lisztet összekeverem a kovásszal és a cukros-rumos tojássárgájával, majd jó alaposan kidolgozom. A vajat megolvasztom és a kidolgozott tésztához adom, majd még keverem kicsit amig szép selymes nem lesz a tészta. Ezt követően kelesztő tálban hagyom megkelni, majd lisztezett deszkára borítom. Kinyújtom és kiszaggatom ( én egy nagyobb üvegpoharat használok) majd hagyom pihenni a tésztát. Nem túl forró olajban sütöm úgy, hogy először letakarom az edényt egy fedővel, majd amikor megfordítom a fánkot akkor már fedő nélkül sütöm a másik oldalát.

Nincsenek megjegyzések: