Házilag nyújtott rétes.
A tésztához 25 dkg sima liszt, 25 dkg rétesliszt, 3 dl sós langyos víz szükséges.
A tésztát nagyon alaposan ki kell dolgozni ( akinek dagasztógépe van, ajánlott igénybevenni)
Akkor jó a tészta állaga, ha már elválik az edény falától, és nincsenek benne un. "szálak"
Ezután 2 cipót formázunk belőle, fél órát langyos helyen pihentetjük, majd lisztezett abroszon kezdjük nyújtani.
A tésztát az asztal közepére tesszük, és óvatos minden irányban huzogatjuk, ha jól kidolgoztuk a tésztát, könnyen nyúlik
Amikor teljesen beborítja az asztallapot, a széleit leszedjük róla, olajat vagy már felolvasztott zsiradékot csepegtetünk a tészrára óvatosan, töltelékkel megtöltjük, és az abrosz segítségével felcsavarjuk. Kizsírozott/olajozott tepsibe tesszük, akár "kígyó" formában, akár a tepsi méretére feldarabolva, megkenjük zsiradékkal a rétesünket, majd 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük. Kihűlés utána szereletjük, miután megszórtuk porcukorral.
A töltelék ízlés szerint lehet, túrós, mákos, grízes-meggyes, almás, káposztás, tökös-mákos, mákos-meggyes..és még sorolhatnám a variációkat.
A tésztához 25 dkg sima liszt, 25 dkg rétesliszt, 3 dl sós langyos víz szükséges.
A tésztát nagyon alaposan ki kell dolgozni ( akinek dagasztógépe van, ajánlott igénybevenni)
Akkor jó a tészta állaga, ha már elválik az edény falától, és nincsenek benne un. "szálak"
Ezután 2 cipót formázunk belőle, fél órát langyos helyen pihentetjük, majd lisztezett abroszon kezdjük nyújtani.
A tésztát az asztal közepére tesszük, és óvatos minden irányban huzogatjuk, ha jól kidolgoztuk a tésztát, könnyen nyúlik
Amikor teljesen beborítja az asztallapot, a széleit leszedjük róla, olajat vagy már felolvasztott zsiradékot csepegtetünk a tészrára óvatosan, töltelékkel megtöltjük, és az abrosz segítségével felcsavarjuk. Kizsírozott/olajozott tepsibe tesszük, akár "kígyó" formában, akár a tepsi méretére feldarabolva, megkenjük zsiradékkal a rétesünket, majd 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük. Kihűlés utána szereletjük, miután megszórtuk porcukorral.
A töltelék ízlés szerint lehet, túrós, mákos, grízes-meggyes, almás, káposztás, tökös-mákos, mákos-meggyes..és még sorolhatnám a variációkat.
2 megjegyzés:
Csibe!
ezt most nagyon tudnám díjazni:-)))
Te pazsu!!!!!
Milyen szemfüleske vagy! :)
Megjegyzés küldése