2015. szeptember 7., hétfő

Gőzgombóc párolt káposztával

Gyermekkorom kedvenc étele, amit az osztrák származású nagymamám csinált sokszor. Imádtam, mert a sváb gőzgombóccal ellentétben, ez nem savanyú káposztával, hanem édes párolt káposztával készül. Most némi bébirépával is meg lett bolondítva, ami nem ártott neki.
Hozzávalók: édes káposzta, só, cukor, olaj, bors, ecet, köménymag. A tésztához, liszt, tej, só, élesztő, víz, kevés olaj.
Elkészítése: mindig a gombóccal kezdem, mert annak kelnie kell és addig el tudom készíteni a párolt káposztát. Sima lángostésztát készítek, vagy kicsit lágyabb kenyértésztát, majd hagyom kelni.
A káposztát legyalulom, enyhén sózom. A cukrot kevés olajon karamellizálom, majd beleteszem a kinyomkodott káposztát és hagyom párolódni fedő alatt. Időnként megkeverem és amikor már látszik a káposztán, hogy kezd megpuhulni, akkor fűszerezem, majd adok hozzá egy kevés ecetet is. Ezt követően egy olyan lábosba teszem a káposztát, amit lehet a sütőbe tenni és van fedele. A káposztára olajos kézzel rászaggatom a gombócokat, pici vizet öntök alá és beteszem lefedve az edényt az előmelegített 200 fokos sütőbe. Kb 25-30 perc alatt elkészül, a gőzben a gombócok megduzzadnak és légiesen könnyeddé válnak. Alatta pedig ott van a finom édes-savanyú párolt káposzta. Egyszerűen mennyei.

2 megjegyzés:

Marika néni írta...

ecce megkóstolnám )))

Lazac írta...

október elején lesz a Gőzgombóc fesztivál itt a közelben. :):)