2009. március 1., vasárnap

bajor perec és zsemle




Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 4 dkg friss élesztő, 3 dl langyos víz, 1 kk kristálycukor, 1 kk finom só, 2 dkg vaj.
1 liter víz, 2 ek szódabikarbóna, 1/2 evőkanál durva só.
Elkészítés : A lisztet, élesztőt, 3 dl vizet, curkot, sót és vajat összedagasztom. 30 percig kelesztem, majd 12 felé osztom a tésztát. A perecnél a darabokat hurkává formálom, nem méricskélem, de kb 60-70 cm-es hurkák legyenek legalább. Pereceket tekerek belőlük. Ha zsemlét csinálok, sokkal egyszerűbb a dolgom, mivel akkor a 12 db-ból csak kis bucikat formázok. Ezután kelesztem 15 percig. Közben felforralom a szódabikarbóbás vizet, és a megkelesztett perecet (zsemlét) belemártom a vízbe 20-30 mp-re. Majd lecsorgatva margarinnal (vajjal) jól kikent tepsibe teszem (általában ehhez a mennyiséghez 2 nagy gáztepsi kell a perecnél, a zsemlénél elég egy) 30 percig hideg helyen pihentetem. Végül 200 fokra előmelegített sütőben sütöm 15 percig. Ha kész még forrón átkenem hideg vízzel és megszórom a durva sóval.
(A recept Margit2 oldaláról való)

Nincsenek megjegyzések: