Sütöttem már fonott kalácsot jó párszor, de még soha nem fontam meg hatos fonással. A múltkoriban a Torkosborzon láttam egy videót Farkas Vilmostól, naná, hogy ki kellett próbálnom mire vagyok képes. :)
A receptet bemásolom, a lapjáról és az elkészítést is, mert pontosan így csináltam én is, csak kihagytam belőle a narancs héjat, mert az nem volt itthon, helyette egy egész citrom héját reszeltem bele a tésztába.
Recept 1 db kb. 500 g-os kalácshoz
340 g liszt
34 g porcukor
34 g vaj
34 g tojás sárgája (kb. 2 kisebb tojásé)
20 g élesztő
4 g só
165 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
½ Citrom reszelt héja
½ Narancs reszelt héja
Egy kevés tejben keverjük el az élesztőt, a tojássárgáját és a porcukrot. Majd az összes összetevőt gyúrjuk össze és dagasszuk simára. Ezután hagyjuk érni a tésztát 20 percig, majd gyúrjuk át és további húsz percig pihentessük. A tésztát osszuk hatfelé, és gömbölyítsük fel a kis darabokat. Rövid pihentetés után sodorjuk meg a szállakat, figyeljünk rá, hogy a szálak a végeik felé folyamatosan vékonyodjanak. Fonjuk össze a szállakat és kenjük le egész tojással majd húsz percig kelesszük, meleg gőzös helyen. Utána szobahőmérsékleten pihentessük, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük le újra, és továbbra is hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Így összesen maximum 35 percet kelesszük. 190 C-fokos előmelegített, gőzmentes sütőben 22-23 perc alatt süssük készre.
6 megjegyzés:
Annyira szép! ♥
Milyen gyönyörű!!!!!!
Már régóta tervezek többszál-fonáysú kalácsot készíeni, de még sosem jutottam oda. Ritkán sütök kelt tésztát, az a helyzet. Ez viszont abszolút ínycsiklandóan néz ki, jön, hogy letörjek belőle egy darabot! :)
Köszönöm lányok! :):) Aranyosak vagytok nagyon. ♥
Edit, nézd meg a videót, szépen lassan mutatja be a fonást.
Hű, milyen szép! ♥
hú, ez gyönyörű😊😊
Köszönöm a dicséreteket :):)♥
Megjegyzés küldése