2015. október 11., vasárnap

Mákos zserbó meggylekvárral

Nyáron ettem életemben először ilyesmit, azóta kacérkodok a gondolattal, hogy én is süssek.
Mindig a hagyományos zserbót sütjük a családban, a dióval és baracklekvárral készített változatot.
Ahol ettem, ott elfelejtettem elkérni a receptjét, pedig klasszissal jobb volt, mint ez, amit nekem sikerült összetákolnom.:) Úgyhogy AZT a receptet meg kell szereznem, nincs mese.
Ennek a verziónak a leírását a NoSaltyn sikerült megtalálnom.

 Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 10 gr élesztő, 50 ml tej, 1 kk cukor, 2 db tojás sárgája, csipet só.
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Langyos helyen 1 órát pihentetjük a tésztát, majd 4 egyenlő részre osztjuk és kinyújtjuk. 20x24 cm tepsiméret.
Amíg a tésztánk pihen, elkészítjük a tölteléket is : 20 dkg darált mák, 13 dkg porcukor, 40 dkg meggylekvár, 1 cs vaníliás cukor, 1 kk fahéj, 1 citrom reszelt héja.
Az első tésztalapot kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd rásímitjuk a lekvár 1/3-ad részét és a cukros mák szintén 1/3-ad részét. Ezt ismételjük még kétszer, majd a végén befedjük a negyedik tésztalappal is. Megszurkáljuk villával és 180 fokos sütőben, 35 percig sütjük. Amikor kihűlt elkészítjük a csokikrémet is.
Én mindig étcsokit használok, gőz felett megolvasztva, és egy evőkanál olajat keverek el az olvadt csokiban. Ezt a süteményünk tetejére csorgatjuk, elsimítjuk, és dermedés után szeleteljük.
Megjegyzés: Nekem ezzel a recepttel kicsit száraz lett a tészta is és a töltelék is.

4 megjegyzés:

Kovakövi Vilma írta...

Én mindig teszek egy pici sütőport is a zserbó tésztájába még az élesztő mellé, úgy könnyebb a tészta.
És a töltelékeket összekeverem, nem szórom. Szóval a lekvárt a mákkal, és akkor tudod szabályozni, milyen sűrű, mennyire száraz legyen. :)

Lazac írta...

Köszi a tippet, érdekes módon és lüke fejemmel, nem a jól megszokott zserbó tésztát készítettem, azzal soha nincs ilyen bajom. :) Ott sem kavarom össze a diót a lekvárral és jó szokott lenni, de most ezt a tanácsod megfogadom a mákos esetében :)

Marika néni írta...

ezt kiprószálnám, ha szeretnék sütni )), imádom a mákot és mindent ami mákos, annak ellenére, hogy sosem volt pl. mákos tészta, mert Anyu utálta a mákot

Lazac írta...

Cameron, ha egyszer még az életben elvetődök felétek ( most sem jövök, mert így alakult) akkor hozok.:):):)