2015. október 26., hétfő

narancsos-diós csokitorta

Aki szereti a nem túl édes, kicsit kesernyés csokiízt, annak ez a torta biztosan ízleni fog.
Hozzávalók
A tésztához:17 dkg étcsoki ( jó minőségű 70 %-os) 10 dkg dió, 12 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 tojás, 1 narancs lereszelt héja, 4 cl narancs likőr ( ez lehet limoncello is, vagy más pl fűszeres rum Captain Morgan) 4 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 6 dkg kukoricakeményítő.
A krémhez: 25 dkg étcsoki, 2-3 kanál porcukor, 1,5 dl tejszín.
Elkészítése: A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra ( gázsütő 4-es) A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, majd belekeverjük a narancslikőrt és a narancs héját is, valamint a feldarabolt vajat, lehetőleg nem egyszerre, hanem fokozatosan hozzáadva.
Az egész tojásokat kikeverjük a 2 féle cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kukoricakeményítőt. Beleforgatjuk a csokis keveréket is, majd legutoljára a ledarált diót.
Kivajazott 23 cm-es tortaformában 35 percig sütjük. Ha esetleg megreped a teteje semmi baj, nem a szépség a lényeg.
Amikor megsült, kicsit pihentetjük, majd kiszedve a formából, rácson hagyjuk kihűlni.
Amíg sül a torta, elkészítjük a krémet is. A tejszínt forrásig melegítjük, majd lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a porcukrot és a csokit is, majd az egészet addig keverjük, amíg homogén nem lesz.
Kihűtjük, majd amikor a torta is kihűlt, szépen bevonjuk vele a süteményt. Nem lehet elsimítani ( vagy csak nekem nem sikerült) de rusztikusan a legszebb. :) A tetejét díszíthetjük félbevágott dióval és vékonyra vágott narancshéjjal. Nagyon jól megy hozzá a vanília fagyi, miután felszeleteltük.:)

Nincsenek megjegyzések: