2015. október 13., kedd

bélszín steak

Kaptam egy szép szürke marha bélszínt, igen tudom, szerencsés ember vagyok.:) El is készítettem a családnak hétvégén, steak formájában, roston libamájjal a tetején, fűszervajjal, steak burgonyával. Aztán ezt nem sikerült lefotóznom, mert a sütés izgalmában, és az éhes családdal az asztal körül, nem is jutott eszembe gépet ragadni. Így egy kis maradékból sikerült a képet elkészíteni a leíráshoz, libamáj nélkül, mert az már addigra elfogyott. :)
Hozzávalók: bélszín, burgonya, libamáj, vaj, petrezselyemzöld, bors, fokhagyma, rozmaring, szőlőmagolaj, libazsír, mustár

Elkészítése: a hússal kezdjük, a legfontosabb, hogy sütés előtt minimum 60 percet töltsön el szobahőmérsékleten, de ha ennél több az nem baj. 3 cm-es darabokra szeleteljük fel. A kezünkkel lapítsuk kissé el a szeleteket, de semmiképp ne klopfoljuk!  Kérdezzük meg előre a résztvevőket, hogy ki hogyan szeretné elfogyasztani, mert ez jelentősen befolyásolja a sütési és pihentetési időt. Nálunk a bélszínt adományozó vőm a rare, azaz a véres változatot kedveli, ehhez a húst oldalanként 2-2 percig kell sütni és 6 percig pihentetni, melegen tartva. A család többi tagja a médium, azaz közepesen átsütve kategóriát találta vonzónak. Ehhez 3-3 perc  sütés és 4 perc pihentetés kell, úgyhogy az ételt egy időben lehet az asztalra tenni. Nos, ha felszeleteltük a húst, igyekezzünk le is itatni róla a nedvességet, azaz nemcsak szobahőmérsékleten pihentessük, hanem szárazra törölve is. Ez prímán megoldható a konyhai jó minőségű törlőpapírral, ami nem foszlik, hanem megtartja nedvesen is az állagát. Nem guszta látvány, ha tele lesz a hús papírcafatokkal, ezzel azt hiszem mindenki egyet tud érteni.
Amíg a hús pihen, készítsük elő a burgonyát. Jól mossuk meg, mert a héja rajta marad. Ezt követően vágjuk hasábokra, és tegyük egy tepsibe. Sózzuk, tegyünk rá libazsírt, és jól forgassuk át. Tehetünk mellé a jobb ízhatás érdekében fokhagyma gerezdeket és friss rozmaring ágat is. Tegyük 200 fokos sütőbe és süssük ropogósra.
A libamájat szeleteljük fel és kevés libazsiron süssük pár percig mindkét oldalát, majd tartsuk melegen a tálalásig. Semmi fűszerezés nem szükséges, szerintem, mert önmagában is finom íze van. A sót majd megkapja a végén.
A húst sütés előtt egy félórával kenjük be nagyon vékonyan szőlőmagolajban elkevert mustárral, mindkét oldalán és szórjunk rá bőven frissen őrölt borsot. Ne használjunk zacskóból elővarázsolt őröltet, adjuk meg a módját, ha már ilyen minőségi alapanyaggal dolgozunk. A húst én nem sózom, csak a sütés végén enyhén, mert a vaj is sós, amit majd a tálalásnál teszünk rá.
Amikor már minden készen áll a tálaláshoz, akkor süssük ki a húst, grillserpenyőben, a fent leírt módon, és egy előmelegített tálra szedjük őket, aminek az alján béleljük ki kenyérszeletekkel, hogy felfogja a hús nedvét, ne ázzon benne  a hús tovább. Ne böködjük villával sem sütéskor, sem kiszedéskor! Forgassuk húsfogóval, ami nem szúrja át, így az értékes nedv bent marad a húsban végig. Készítsünk fűszervajat, amit tálalásig tartsunk hideg helyen. a legegyszerűbben úgy tudjuk ezt elkészíteni, hogy szobahőmérsékleten hagyjuk a vajat megpuhulni, hozzátesszük s szükséges fűszereket, frissen őrölt borsot, sót, apróra vágott petrezselyemzöldet, késsel elkapart fokhagymát (keveset, nem ennek kell dominálnia) és egy fóliára téve henger alakúra tekerjük. Ezt követően szépen lehet majd szeletelni és a húsra téve el fog olvadni azon.

Nincsenek megjegyzések: