2016. január 6., szerda

zöldbabos tészta

Tegnap este jó szokásom szerint a TV Paprikát néztem, épp David Rocco műsora ment. Toszkánában főz ebben a sorozatában, én meg köztudott, rajongok azért a vidékért. Készített egy brokkolis tésztát, fusilivel, ami nekem annyira megtetszett, hogy elhatároztam, ezt elkövetem. Persze ahogy lenni szokott, én eltervezem, aztán a kamrám majd eldönti mit is fogok főzni.:)
A hűtőben zöldbab volt, a kamrában pedig farfalle. Mindegy a többi az stimmel.:)
Hozzávalók: tészta ( fusilivel szerintem autentikusabb) zöldbab (ez eredeti recept brokkolit javasol), egy kis darab füstölt húsos szalonna( az eredetiben pancetta ) olívaolaj, só, bors, fokhagyma, csili paprika ( őrlemény is jó) parmezán sajt.
Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük (al dente). A zöldbabot is ugyanígy, hagyjuk kissé roppanósra. Miközben a két alap alkotóelem fő, vegyünk elő egy serpenyőt és tegyünk egy pici olívaolajat bele. A szalonnát vágjuk apró kockára és kezdjük el pirítani. Amikor már kiengedte a zsírját mehet bele az apróra vágott fokhagyma, a csili és a frissen tört bors. Sózni nem szükséges, mert a szalonna sós, és mindkét főzővízbe is tettünk sót. A tűzről időben vegyük le, ne égjen meg a fokhagyma. Időközben a kifőtt tésztát szűrjük le, majd a zöldbabot is és keverjük bele mindkettőt a serpenyőbe. Egy keveset a tészta főzővizéből öntsünk alá és tegyünk vissza a tűzre, kicsit forraljuk össze, hogy krémes állagot kapjunk. A végén szórjuk meg frissen reszelt parmezánnal. Szerintem nagyon finom és kb 15 perc alatt elkészül.
Megjegyzés: mennyiséget szinte soha nem írok, amikor főzök ( a sütés más) mert én egy személyes adagokat szoktam készíteni, de ha családnak készül, akkor az a mennyiség kevés lenne.

2 megjegyzés:

Marika néni írta...

jól hangzik )))

Lazac írta...

majd kipróbálom az eredetit is, vettem már brokkolit hozzá :):)