2016. január 7., csütörtök

leopárd kalács

Naná, hogy én is belesétáltam a csapdába! Amint megláttam, beleszerettem és muszáj volt elkészíteni! Lehet, hogy el vagyok maradva, de nekem tegnap FB-on jött szembe a kép a Kiskegyed konyhája oldalán. Kész voltam! Mivel igazi kalácssütő formám nincs ( azt sem tudom milyen az) így én a kis veknis tepsimben csináltam meg. Ez kicsinek bizonyult a sütés során, nem lett olyan szép a formája, mint az eredeti képen, több okból is. Mint említettem, nem megfelelő a sütőedényem, aztán én nem vágtam el kettőbe a tésztarudakat, csak szimplán fogtam. Az íze viszont verhetetlen! Igazi, finom kalácstészta, és a formája is figyelemreméltó.

Hozzávalók: 50 dkg süteményliszt, 2,5 dl tej, 5 dkg olvasztott vaj, 4 ek cukor, 2 cs vaníliás cukor,7 gr szárított élesztő, 1 egész tojás + 1 sárgája, 5 gr só, 1 narancs reszelt héja. A színezéshez 1+2 ek cukrozatlan kakaópor, kevés tej. A lekenéshez 1 tojásfehérje.
Elkészítése: a tészta hozzávalóit összedolgozzuk, lehet dagasztó géppel is, én kézzel gyúrtam, és szép lett. Ezt követően a tésztát 3 részre osztjuk, egy nagyobb adagra és két kisebbre. A két kisebbet színezzük a következő szerint. Az egyiket 1 kanál kakaóval és kevés tejjel, a másikat 2 kanál kakaóval és kevés tejjel. Ezt követően mindhárom gombócunkat letakarjuk és hagyjuk kétszeresére kelni.( kb 1 óra) Amikor megkelt a tészta, mindegyiket 7 részre osztjuk és a következőként járunk el velük. A sötétebb tésztát kisodorjuk olyan hosszúságúra mint a sütőedényünk. A világosabbat kinyújtjuk ugyanolyan hosszúságúra. beletesszük a közepébe a sötétebb tésztát, majd a széleit megkenjük felvert tojásfehérjével és ráhajtjuk. Ezt követően a fehér tésztával ugyanúgy járunk el, és ezzel beburkoljuk a másik két tésztát. ( a linken szépen létszik a fázisfotókon) Mind a 7 gombócot így készítjük el. Aki több mintát szeretne, az a sütőedény kétszeresére nyújtsa ki, majd vágja ketté az így elkészített rudakat. Amikor megvagyunk az összes előkészítésével, alaposan kivajazott edénybe tesszük, majd még hagyjuk pihenni 40 percet. Ezt követően kenjük le a tetejét tojásfehérjével és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, süssük 35 percig. A sütés végén én még átkentem egy barna cukorból készített sziruppal a tetejét és visszatoltam pár percre a sütőbe.

10 megjegyzés:

sedith írta...

Nagyon szép lett! :) Én töltelékkel készítettem, diósan. :)

Lazac írta...

Te olyan aranyos vagy, köszönöm a dicséretet. :)
Mindjárt megnézem a Tiédet, hogy milyen lett.:)

Lazac írta...

OK, majd otthonról, a céges gépemről nem enged be a szerver./:

sedith írta...

Nem csak úgy dicsértem, hanem joggal. :) Mert tényleg nagyon szép lett. Az az érdekes, hoyg ahányan elkészítik, annyiféle leopárdminta jön ki; mint ahogyan nincs két egyforma leopárdminta a valóságban sem. :)

Lazac írta...

Szerintem a sütő formájától is függ ez. Nekem pl alig fért el az edényben és jól ki is kelt belőle a sütés alatt, pedig még a pihentetésnél sem érte el a fele magasságot.:)
Ott ahol az a "nagy lábujj" minta van, na az a darab konkrétan majdnem leesett a többiről.:):)

pitypang írta...

Nagyon szuper!! csak egy baj van,nem itt nálam csücsül a tányéromon :))

Béb írta...

Olyan, mintha feje lenne. :-D

Lazac írta...

Béb, akkor ez a leopárd feje lett :):):):)

Andi, hát majd csücsül ott is, ahogy ismerlek :):)

Marika néni írta...

cicatappancs ))), meg kell jegyezzem,igen jól néz ki

Lazac írta...

Cameron, a vöri lábnyoma is lehetne :):):):)