2015. október 13., kedd

rózsafánk

Egyik barátomnál láttam meg ezt a fánkot, és azonnal beleszerettem. Nekem is kellett egy olyan szerkezet, amivel ezt lehet sütni, így hát aznap még meg is rendeltem a neten. Ma megérkezett, nem tudtam ellenállni a csábításnak, hogy nekem ezzel sütnöm kell, ha törik ha szakad. Munka után siettem haza, előkészültem ( Gordon Ramsay óta tudjuk, hogy az előkészület 80 %-os siker) és nekiláttam.
Íme az eredmény :)
Hozzávalók: 5 db tojás, 5 dl tej, 50 dkg liszt, 3 ek cukor, csipet só, késhegynyi szódabikarbóna, porcukor a szóráshoz, 1 liter olaj és egy kanál zsír a sütéshez. Ja, és egy rózsafánk sütőforma, mert anélkül nem megy. :)
Elkészítése: A tojásokat ki kell keverni a cukorral, majd hozzáadni a lisztet és a tejet, végül a sót és szódabikarbónát. Ha nem sikerült csomómentesre keverni, akkor át kell szűrni.
Egy lábosban forrósítsunk fel fél liter olajat és az egy kanál zsírt. Merítsük bele a formát, majd ha már forró, mártsuk bele a tésztába úgy, hogy ne merüljön el teljesen, maradjon 2-3 mm a formából szabadon. Merítsük bele az olajba, kb 30 mp alatt megsül. Egy villa segítségével szedjük le a formáról, papírtörlőre, majd szórjuk meg porcukorral. Az olajat mindig pótolni kell, ahogy sülnek a fánkok, így valóban szükség lesz az egy liter olajra, mire az összes megsül.

2 megjegyzés:

Marika néni írta...

ez egy nagy, vagy inkább kisebb és többet kell belőle sütni? "antisüteménysütö" okos kérdését olvashattad ))))

Lazac írta...

Ez meglehetősen nagy lesz és lehet többet is sütni belőle. Az első kísérletnél 20 dkg liszttel csináltam, persze az arányok változtatásával és akkor 8 db-ot sikerült sütnöm. Tegnap 30 dkg liszttel, 3 tojással stb...készítettem és 15 db jött ki belőle. Sajnos a tészta egy részét mindig ki kell önteni, azaz megy a lefolyóba, mert amikor már nem lehet megmártani benne a formát, akkor azt már nem tudom felhasználni. Persze süthetnék belőle lepénykéket még, de az már nem olyan buli, mint ezt a fánkot sütni.:)