2013. január 12., szombat

hájas tészta

 Életemben először csináltam hájas tésztát. Gyerekkoromban nem szerettem a lekváros változatot, pedig disznóvágáskor sűrűn volt nálunk. Anyukám legtöbbször krémest csinált a tésztából, azt viszont nagyon szerettük mindannyian. Summa summárum, amikor a napokban kaptam friss hájat, késztetést éreztem arra, hogy csináljak ilyen tésztát is. Mert leveles vajast, meg hajtogatott tésztát már sokszor készítettem, gondoltam ez sem lehet valami nagy ördöngösség. Elolvastam jó pár receptet itt a világhálón, aztán nekifogtam. Egészen jól sikerültek, mint első próbálkozás.
Hozzávalók ( 4 tepsire való) 60 dkg liszt, 40 dkg friss, tisztított háj, 2 tojás sárgája, 2 ek ecet, só, kevés cukor, szódavíz.
Először a hájat készítettem elő. Vízben áztattam, aztán lehúztam róla a hártyáját. Sok helyen azt írták le kell darálni, de én határozottan emlékeztem arra, hogy nálunk otthon, kaparták a hájat. Én is így tettem, szépen lekapargattam, így a közte lévő vékony hártyáktól is megszabadultam. Aztán összegyúrtam 20 dkg liszttel és 2 evőkanál ecettel az egészet kidolgoztam, kenhető állagúvá.
Aztán a maradék hozzávalókból rétestésztát gyúrtam, amihez annyi szódavizet adtam, hogy jól gyúrható legyen, közepesen kemény tésztát kaptam így. 20 percig pihentettem a  tésztát, majd lisztezett munkalapon kinyújtottam és megkentem a hájas keverék egyharmadával. A szokásos hajtogatási módot választottam, jobbról balra egy harmad, balról jobbra egyharmad, alulról felülre és felülről alulra. Aztán ezt még megismételtem kétszer, kinyújtottam, kentem, hajtogattam. Közte 1-1 órát pihent a tészta hideg helyen. Az utolsó nyújtás és hajtogatás már háj nélkül történt. Ezt követően igazából lehetne sütni a tésztát, de én még egy éjszakát pihentettem hideg helyen a tésztát, mielőtt kinyújtottam volna.
Amikor hozzáfogtam a nyújtáshoz, előtte bekapcsoltam a sütőt 200 fokra, majd lisztezett deszkán kb 4-5 mm vastagra nyújtottam ki a tésztát. Azt írta több recept is, hogy forró késsel kell vágni...hát én pizzavágóval vágtam, és így is feljöttek a rétegek, sülés közben szépen. Megtöltöttem a párnákat szilvalekvárral,a háromszögeket meg baracklekvárral. 200 fokos sütőbe addig sütöttem, amíg szép rózsaszínűek nem lettek. Én nem kentem le semmivel sütés előtt. Amikor kisültek, vaníliás porcukorral megszórtam.

5 megjegyzés:

Béb írta...

Jajj, most megint sajog a szívem! Úúúúgy imádom a hájast! A diósat is!

Lazac írta...

basszus, mostanában olyan kajákat sikerül csinálnom, amiktől sajog a szíved:(

Béb írta...

Lehet, h folyton sajog, csak ilyenkor hangot is tudok neki adni. :-)

gondaanyu írta...

Én is tervezem:) Nem is kell megkenni semmivel. Így ahogy van.

Lazac írta...

gondaanyu,

azt olvastam, hogy felvert tojásfehérjével megkenik, hát én meg nem szoktam a leveles tésztát sem, gondoltam ezt sem fogom.:)

Béb,

akkor jó...illetve nem jó, az lenne a jó, ha közel lennénk és ilyenkor csal átkopognék egy tányérral, mint ide a szomszédba.:)