2013. január 21., hétfő

Bagel

Életemben először Írországban találkoztam ezzel a péksüteménnyel.
Szerelem volt első ízlelésre. :)
Ma  ezen a blogon találkoztam a recepttel és az elkészítési móddal.
Nem tököltem haboztam, amint hazaértem kora este, azonnal nekifogtam.
Én nem tudok videót beilleszteni, ( illetve azt igen, csak felvenni nem) de képet azt tudok mutatni a végeredményről. Csodás illata és íze van! Mindenkinek csak ajánlani tudom.


Hozzávalók :
60 dkg liszt,3 dl víz, 1 egész tojás, 1 teáskanál só,1 teáskanál olaj, 1 dkg vaj, 2 dkg cukor,1,2 dkg friss élesztő

A hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk. jól kidagasztjuk, majd 40 percig kelesztjük (félidőben egyszer átgyúrjuk). 8-10 egyforma darabra vágjuk, majd kigömbölyítjük őket és még 5-10 percig pihentetjük. Majd felsodorjuk, és karikát formálunk belőle. Én nem lisztezett konyharuhára tettem, hanem lisztezett konyhai törlőpapírra, és ugyancsak vizes papírral takartam le. Így kell még pihennie 30 percet. Aztán egy lábasban felforralunk vizet 4-5 dkg barna nádcukorral. Közben a sütőt is előmelegítjük 220 fokra. A tésztákat egyenként "kifőzzük" sütés előtt. "Arccal" lefelé az kerül a vízfürdőbe ami a kelesztésnél felül volt. 20 másodpercig főzzük az egyik oldalt, 20 másodpercig a másik oldalt. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és megszórjuk azzal, ami van otthon.:) Pl lenmag, tökmag, szezámmag, só, köménymag...stb.
Aztán betesszük a  sütőbe és 13-15 perc alatt készre sütjük.



11 megjegyzés:

Béb írta...

Hümm, szimpi! És a lakást sem büdösíted be vele...
Meddig áll el?

mnéni írta...

azannya..de jól néz ki..

Lazac írta...

Béb,

Egészen ma délig sikerült neki :)
Ebben az a jó, hogy frissen finom ropogós, másnap meglehet pirítani, és szerintem eláll pár napig. A másik előnyös tulajdonsága, hogy semleges, azaz lehet enni szalámival, sonkával és lekvárral, nutellával is.

Köszi Mc :):)

Gyöngykaláris írta...

Valahol nekem is van recept. De akkor ez nem édes, ezekszerint? vagy lehet direkte édesen vagy sósan is készíteni? nagyon guszta....:)

pipacs írta...

Mmmmm, nagyon guszta!!

Lazac írta...

krikszi,

ez amolyan semleges tészta, lehet enni sóssal is (pl szalámi, sajt, vaj) és édessel is ( mogyoróvaj, lekvár, méz)

Lazac írta...

köszi pipacs:)

Elf írta...

ha végre az emberrel fogok lakni, akkor végigfőzöm az összes gasztroblogodat :)

Lazac írta...

tedd azt Elf, főzhetsz belőle vagy 2 évig.:):):)

gondaanyu írta...

Győrben voltam, beteget ápolni, gyógyítani:) És arról a gépről nem tudok kommentelni, de felbuzdulva én is sütöttem. A Zsófi, akinél finnyásabb gyereket elképzelni sem lehet, megevett langyosan, frissen másfelet,mákkal megszórtat, pedig ugye nem kis falatkák. A Juli meg kettőt :)

Lazac írta...

örülök ennek :)