Életem első ilyen jellegű tortája. Tőlem nagy teljesítmény, mert főzni ezerszer jobban szeretek, mint sütni. Meg aztán kétbalkezes is vagyok, szépérzékem nulla, de most büszke vagyok magamra nagyon :)
10 tojásból készítettem a tortához piskótát, a szokásos módszerrel. Ezt követően kétfelé osztottam a tésztát, egy 22 cm átmérőjű tortaformába és egy 22 cm átmérőjű kuglófformába. 150 fokon sütöttem 45 percig, szép lassan, hogy jól átsüljön és ne égjen meg. Előtte lemértem a Barbie-val, hogy ez a magasság pont elég lesz, ha még krém is kerül a lapok közé. Ezt követően elvágtam a lapokat és a tortát kiszúrtam középen egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval.
Krém : 1 vaniliás pudingpor, 2,5 dl tej, 15 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 50 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín, 4 lap zselatin.
A tejből és a pudingból sűrű krémet főztem, a porcukorral, majd még forrón elkevertem benne a vajat, majd kihűtöttem. A zselatint beáztattam hideg vízbe, majd kinyomkodtam és elkevertem fél dl melegvízben. Hozzáöntöttem a tejszínhez és együtt felvertem kemény habbá. Közben a kihűlt pudinghoz kevertem a gesztenyemasszát és a végén a tejszínt is beleforgattam. Megkentem a tortalapokat, és felépítettem vele a szoknya tornyát. Kivül is megkentem a krémmel, majd egy órára hideg helyre tettem.
A fondanhoz kell 30 dkg pillecukor, 60-70 dkg porcukor, 1 evőkanál víz, 15 dkg vaj vagy margarin.
A pillecukrot jól kivajazott tálba tesszük, elkeverjük 1 kanál vízzel és a mikróban 30-40 másodpercre betesszük. A főzőkanalat is alaposan be kell keni zsiradékkal. Kivesszük a tálat, elkeverjük, újra visszatesszük. Ezt addig ismételjük, amíg a pillecukrok folyóssá nem olvadnak. Aztán elkezdjük összegyúrni a porcukorral. Figyelem: elképesztően ragad! Azt hittem soha nem áll össze, de végül kaptam egy meglehetősen ragacsos masszát, amit aztán a maradék vajjal eldolgoztam és csodák csodája, formázhatóvá vált. ( a fondant egy nappal előbb készítettem el, mert állnia kell neki hideg helyen)A Barbie lábait beburkoltam folpackkal, majd egy kevés fondanból megformáztam a felső részét a ruhának. Bárhogy lehet díszíteni, én cukorgyöngyöket használtam.
A kész fondant kinyújtottam porcukrozott felületen, majd feltekerve a sodrófára a kész tortára tettem. A szoknya ráncait eligazgattam, amúgy tessék-lássék, de annak is örültem, hogy így maradt, ahogy rátettem:)
A tányéron túl lógó részeket egy éles késsel levágtam. A szoknya derekát egy mintás kistányérral alakítottam ki, és azt is cukorgyöngyökkel díszítettem.
Legvégén pedig a szoknyát tejszínhabbal díszítettem és cukor szivecskéket tettem rá, hogy elég giccses legyen :):)
12 megjegyzés:
Hát ez csodás!!! :) Igaz, tejszínhab nélkül kicsit kevésbé giccses, de az ünnepelt leányzónak biztos nagyon-nagyon tetszett. :) Gratulálok, ügyes vagy!:)
köszönöm szépen :):)
szerintem is giccses tejszínhabbal, de a fondan nem volt mindenhol tökéletes, és ez jótékonyan eltakarja :):):)
A 4 éves unokámnak meg nagyon tetszik így :)
Azt a leborult szivarvégit! Nagyon szuper lett, csúcsügyes vagy!
Köszönöm:)
Hát én amikor ezt megláttam, tátva maradt a szám!
Fantörpikusat alkottál, ismét!!!
Jaaaaaaaaaaj, lehet hogy nemsokára nekem is kell ilyent alkotni?
Köszönöm a leírást! :)
hát ez egy remekmű!maximáéis tisszteletem..
tökéletes))), ügyes vagy
Köszönöm csajok. :)
Bogiért mindent :):):):) A kis szeme csillogásáért bármire képes vagyok. :):):)
Leborulok előtted! :-)
Köszi Gyerek :)
Ámulok és bámulok:)
Megjegyzés küldése