2013. január 20., vasárnap

Barbie torta

Életem első ilyen jellegű tortája. Tőlem nagy teljesítmény, mert főzni ezerszer jobban szeretek, mint sütni. Meg aztán kétbalkezes is vagyok, szépérzékem nulla, de most büszke vagyok magamra nagyon :)
10 tojásból készítettem a tortához piskótát, a szokásos módszerrel. Ezt követően kétfelé osztottam a tésztát, egy 22 cm átmérőjű tortaformába és egy 22 cm átmérőjű kuglófformába. 150 fokon sütöttem 45 percig, szép lassan, hogy jól átsüljön és ne égjen meg. Előtte lemértem a Barbie-val, hogy ez a magasság pont elég lesz, ha még krém is kerül a lapok közé.  Ezt követően elvágtam a lapokat és a tortát kiszúrtam középen egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval.
Krém : 1 vaniliás pudingpor, 2,5 dl tej, 15 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 50 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín, 4 lap zselatin. 
A tejből és a pudingból sűrű krémet főztem, a porcukorral, majd még forrón elkevertem benne a vajat, majd kihűtöttem. A zselatint beáztattam hideg vízbe, majd kinyomkodtam és elkevertem fél dl melegvízben. Hozzáöntöttem a tejszínhez és együtt felvertem kemény habbá. Közben a kihűlt pudinghoz kevertem a gesztenyemasszát és a végén a tejszínt is beleforgattam. Megkentem a tortalapokat, és felépítettem vele a szoknya tornyát. Kivül is megkentem a krémmel, majd egy órára hideg helyre tettem.
A fondanhoz kell 30 dkg pillecukor, 60-70 dkg porcukor, 1 evőkanál víz, 15 dkg vaj vagy margarin.
A pillecukrot jól kivajazott tálba tesszük, elkeverjük 1 kanál vízzel és a mikróban 30-40 másodpercre betesszük. A főzőkanalat is alaposan be kell keni zsiradékkal. Kivesszük a tálat, elkeverjük, újra visszatesszük. Ezt addig ismételjük, amíg a pillecukrok folyóssá nem olvadnak. Aztán elkezdjük összegyúrni a porcukorral. Figyelem: elképesztően ragad! Azt hittem soha nem áll össze, de végül kaptam egy meglehetősen ragacsos masszát, amit aztán a maradék vajjal eldolgoztam és csodák csodája, formázhatóvá vált. ( a fondant egy nappal előbb készítettem el, mert állnia kell neki hideg helyen)A Barbie lábait beburkoltam folpackkal, majd egy kevés fondanból megformáztam a felső részét a ruhának. Bárhogy lehet díszíteni, én cukorgyöngyöket használtam.
A kész fondant kinyújtottam porcukrozott felületen, majd feltekerve a sodrófára a kész tortára tettem. A szoknya ráncait eligazgattam, amúgy tessék-lássék, de annak is örültem, hogy így maradt, ahogy rátettem:)
A tányéron túl lógó részeket egy éles késsel levágtam. A szoknya derekát egy mintás kistányérral alakítottam ki, és azt is cukorgyöngyökkel díszítettem.

Legvégén pedig a szoknyát tejszínhabbal díszítettem és cukor szivecskéket tettem rá, hogy elég giccses legyen :):)

12 megjegyzés:

sedith írta...

Hát ez csodás!!! :) Igaz, tejszínhab nélkül kicsit kevésbé giccses, de az ünnepelt leányzónak biztos nagyon-nagyon tetszett. :) Gratulálok, ügyes vagy!:)

Lazac írta...

köszönöm szépen :):)
szerintem is giccses tejszínhabbal, de a fondan nem volt mindenhol tökéletes, és ez jótékonyan eltakarja :):):)
A 4 éves unokámnak meg nagyon tetszik így :)

Karfiol írta...

Azt a leborult szivarvégit! Nagyon szuper lett, csúcsügyes vagy!

Lazac írta...

Köszönöm:)

1 írta...

Hát én amikor ezt megláttam, tátva maradt a szám!
Fantörpikusat alkottál, ismét!!!

Ircsike írta...

Jaaaaaaaaaaj, lehet hogy nemsokára nekem is kell ilyent alkotni?
Köszönöm a leírást! :)

mnéni írta...

hát ez egy remekmű!maximáéis tisszteletem..

Marika néni írta...

tökéletes))), ügyes vagy

Lazac írta...

Köszönöm csajok. :)
Bogiért mindent :):):):) A kis szeme csillogásáért bármire képes vagyok. :):):)

Béb írta...

Leborulok előtted! :-)

Lazac írta...

Köszi Gyerek :)

gondaanyu írta...

Ámulok és bámulok:)