2016. február 22., hétfő

Retro vasárnapi süti

Gyerekkoromban sokszor ez volt a vasárnapi ebéd utáni sütemény. Nem tudom miért, talán mert Apám szerette? Néha a gazdagabb csokis fatörzs változat is terítékre került, de inkább ez a lekvárral töltött piskótatekercs szerepelt gyakrabban. Igaz, ribizli lekvárral volt töltve, nem barackkal, mint most, de ez semmit nem vont le az értékéből.
Nagy előnye az, hogy roppant gyorsan elkészül és még finom is.
Hozzávalók: 4 nagyobb tojás, egy pici víz (csak annyi, hogy a tojások sárgája ne ragadjon a tál falára, amibe beletesszük), egy csipet só, 4 ek liszt, 1 tk sütőpor, 4 ek cukor. A töltelékbe bármilyen lekvár, ami kéznél van.
Elkészítése: A 4 tojást kettéválasztjuk, a fehérjék elkezdjük felverni a sóval, majd később mehet bele a cukor is. Amikor a hab elég kemény ( nem kell túlverni, mert nem lesz szép a piskóta) akkor lehet egyenként belekeverni a tojások sárgáját. A lisztet a végén beleszitáljuk majd alákeverve óvatosan eldolgozzuk.
Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük a piskótánkat, majd pár perc múlva levesszük a hőmérsékletet 160 fokra és kb 20 percig sütjük. (tűpróba)
Még melegen egy alig nedves konyharuhán felcsavarjuk, és hagyjuk kihűlni. Ezt követően kigöngyöljük, megkenjük lekvárral, majd porcukorral meghintjük, szeleteljük.

1 megjegyzés:

1 írta...

Imádom :) egy időben rengeteget sütöttem is...