2015. november 28., szombat

Mini zserbó

Ez egy igen egyszerű süti, gyorsan elkészíthető, hamar megsül és finom. Karácsonyra is jól jöhet a recept. Valamikor, valahol találtam ezt a receptet, akkor le is mentettem, de csak most sütöttem meg.
Sajnos az oldalra már nem emlékszem, ahol rátaláltam, viszont az ötlet nagyszerű és ha valakinek nincs sok ideje a konyhában bíbelődni az ünnepekre, akkor ez egy ideális süti.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 20 dkg vaj (vagy margarin) 1 csipet só, 1 cs vaníliás cukor, 1 tojás.
A töltelékhez : kb 10 dkg darált dió, 2-3 evőkanál baracklekvár
A máz : 10 dkg csoki és 1 ek étolaj
Elkészítése: A tészta hozzávalóit a lehető leggyorsabban összegyúrjuk, hogy a vaj ne olvadjon meg, mert akkor ragacsossá válik a tészta. Ezt követően 1 órát hűvös helyen pihentetjük ( hűtőben).
Nekem 2 gáztepsire lett elég ez a tésztamennyiség.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd a tepsikre sütőpapírt terítünk. A tésztából diónyi darabokat gömbölyítünk, majd a tenyerünkkel ellapítjuk. Kicsit szellősebben rakjuk, mert sütés közben terjeszkedik.  Minden tészta közepébe az ujjunkkal egy mélyedést nyomunk és ebbe kanalazzuk bele a darált dió és baracklekvár keverékét. Aki kicsit pikánssá szeretné tenni, pár csepp rumot is csöpögtethet bele. 6-8 percig süssük, ügyeljünk arra, hogy ne barnuljon meg a tészta. Amikor kihűlt akkor a vízgőz felett olvasztott csokiba elkeverünk egy ek olajat, majd egy kiskanál segítségével megcsorgatjuk a sütiket. Fogalmam sincs meddig áll el, ez ma el fog fogyni. :)

2 megjegyzés:

Pontycomb írta...

Vittem, loptam, kimásoltam, kedvencekhez adtam, sütöm... Köszi!
Ha lesz ideje elállni, megmondom meddig bírta oksi? :)

Lazac írta...

Persze, ne haragudj, de ezen az új felületen mindig néztem, hogy kell-e közzétennem hozzászólást, de csak ma reggel találtam meg, hogy miként működik.:):)