2015. november 26., csütörtök

A kenyérről sokadszor

Saját kenyeret sütni nagyon jó dolog. Már sokfélét és sokszor sütöttem, de mindig újra beleszeretek, amikor egy frissen sült példányt kiveszek a sütőből.

Nekem a dagasztás nélküli kenyér jött be igazán, ezzel nincs semmi különösebb tennivaló, ahogy mondani szokták, ez a kezdők kenyere. Nos nem vagyok már kezdő, de nekem ez a kenyér jelenti a "kenyeret".
Egyszerűen elkészíthető, nincs vele macera, nem kell dagasztógép, nem kell kelesztőtál...igazán csak egy jól záródó edény kell hozzá, amibe belefér a tésztánk.
Ahogy én készítem : 50 dkg liszt, 1 kkanál szárított élesztő, 1 teáskanál só, és annyi víz, amennyivel kicsit sűrűbb állagot érünk el, mintha nokedlit készítenénk.
Ezeket a hozzávalókat összekeverem, általában egy kanál segítségével, kb 2 perc alatt. Aztán sorsára hagyom, egy konyharuhával letakart edényben 12 órán át.
Sütésnél először a sütőt melegítem fel, 250 fokra, együtt a sütőedénnyel, ezzel egy időben lisztezett felületen kicsit átgyúrom a tésztát. Majd ha a sütő és az edény elérte a kellő hőmérsékletet, a tésztát az edénybe teszem és az edényt letakarva visszatolom a sütőbe mintegy 30-35 percre. Eközben ilyen szépen megsül. Kiveszem, leveszem a fedelet az edényről ( ez fontos, mert a gőzben azonnal visszapuhulna a héj) majd pár perc elteltével az edényből kivéve a kenyeret rácson kihűtöm.

1 megjegyzés:

pipacs írta...

Csodaszép! :)