2013. március 15., péntek

Dobos torta

A recept INNEN van
Van még mit gyakorolnom.:)
A mi családunkban eddig mindig Édesanyám készítette a dobostortát, itt az ideje, átvennem a stafétát tőle. Ez a torta a 2 éves Alíz nevű unokám születésnapjára készült.
A látvány nem túl szép, de az íze az nagyon fantasztikus volt.
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához.
6 tojás kettéválasztva, 10 dkg porcukor, 10 dkg liszt, 35 gr olvasztott vaj.
A tojások sárgáját kikeverjük a fele cukorral, a tojásfehérjéből a cukor másik felével nem túl kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a tojások sárgájába a felvert fehérjét és az olvasztott vajat, majd utána a lisztet is óvatosan.
Sütőpapírból kivágunk 6 lapot, körberajzoljuk a tortaformával, majd erre a körre (természetesen a papírt megfordítjuk) rásimítjuk a krémet (kicsit lógjon túl a rajzolt szélen) és 210 fokos sütőben 10-12 perc alatt készresütjük. ( nekem nincs profi sütőm ezért én kettesével vertem fel a tojásokat és egyszerre 2 lapot sütöttem meg)
Amikor megsült a tészta, fejjel lefelé fordítjuk, majd ha kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt. A tortakarikával egyformára vágjuk a kész lapokat.
Krém :
4 dg egész tojás, 20 dkg porcukor, 23,5 dkg vaj,1 cs vanílíás cukor, 35 gr magas kakaótartalmú csoki (nekem 80 %-os volt) 35 gr kakaóvaj (nekem kókuszzsír volt) 20 dkg jóminőségű étcsoki.
Először a 4 tojást tettem oda a porcukorral vízgőz felett és jól elkevertem, addig melegítettem, amíg az ujjam bele tudtam dugni, égési sérülés nélkül, majd levettem a gőzről és félretettem hűlni. Közben a vajat a vaníliás cukorral kikevertem.
A csokikat és a kókuszzsírt vízgőz felett felolvasztottam, majd levettem róla, hogy ne legyen forró.
Amint kihűlt a cukros tojás jól kihabosítottam, majd belekevertem a vajat  és a végén az olvasztott csokit is. Jól kikevertem, homogén csokikrémmé az egészet, majd betöltöttem a tortát. Igyekeztem egyenletesen elosztani a krémet, hogy jusson a lapok közé is és a torta tetejére, oldalára is elég maradjon.
Amikor ezzel készen voltam, hideg helyre vittem a tortát és ott pihent 1 órát.
Ezt követően elkészítettem a tetejét.
15 dkg kockacukrot karamellizáltam ( legközelebb 20 dkg-ot fogok, mert azért ragad a lábos oldalára és a fözőkanálra is belőle, nekem pont ez a mennyiség hiányzott a tökéletes tetőhöz) Pici ecetet öntöttem hozzá, mert én így tanultam az anyukámtól, majd az utolsó tortalapra öntöttem a cukormázat. Még langyosan vajazott kés tompa élével bejelöltem az osztást rajta (16 szelet) majd a kés vajazott élével, kissé ferdén tartva azt, óvatosan megroppantottam a cukormázat. Majdnem sikerült törésmentesen megcsinálnom az egészet.
No, majd legközelebb.

4 megjegyzés:

mnéni írta...

és a hat lapot min sütötted ??a lapok krémjét egyszerre keverted ki??lehet nekifogok csak kakaóvajat kell szerezn

Lazac írta...

Ahogy a videón is látszik, kivágtam sütőpapírból, berajzoltam a tortaformát, és gáztepsiben sütöttem, Én kettesével vertem fel a tojásokat, mert nekem nincs ilyen franya sütőm, és mindig csak 2 lapot tudtam megsütni egyszerre. Kakaóvaj helyett én kókuszzsírt használtam, bioboltban kapható, és legalább olyan jó sztem, mint a kakaóvaj. Kakaómassza helyett meg a Lidi néninél kapható 90 %-os csokit. A lapok krémjét egyszerre kevertem ki. Ja és legközelebb 20 dkg cukrot fogok felolvasztani a 15 dkg helyett, mert a szélekre már nem jutott elég. Nem számoltam az edény falára és a kanálra ragadó cukormennyiséggel.:):) Viszont elképesztően finom ez a krém! :)

mnéni írta...

köszi! Remélem ha belevágok jobban sikerül mint a karamelltorta :))az kuka lett :)

Lazac írta...

A lapok megsütése és a cukormáz kicsit macerás, de a többi nem az és a végeredmény finom.:)