2019. március 29., péntek

Tavaszi pite

Eljött végre a melegebb tavaszi időszak, lesz több zöldség, ami nekem személy szerint a kedvenc kaja alapanyagom. :) Most  egy  tavaszi ihletésű pitét készítettem, igaz vannak benne téli zöldségek is, de azért a medvehagyma már erősen a tavaszra utal.
Hozzávalók : 1 cs leveles tészta, 1 kisebb fej brokkoli, 3 kisebb édesburgonya (valóban aprók voltak, kb burgonya nagyságúak) 1 db póréhagyma, 1 marék medvehagyma, 1 kápia paprika, 3 db tojás, 300 ml zsíros tejszín, fél csomag feta sajt, 10 dkg edami sajt, só, bors, olíva olaj.
Elkészítése: a brokkolit és az édesburgonyát szeleteljük fel és tegyük párolóedénybe, majd gőzöljük addig, amíg félpuha nem lesz. A póréhagymát szeleteljük fel, és pirítsuk meg kissé olívaolajban. A háromféle zöldséget keverjük össze és enyhén sózzuk meg.
A leveles tésztát helyezzük egy pite formába, és úgy vágjuk le a széleit, hogy kissé túl lógjon még a formán, mert sülés közben valamennyit összemegy. 200 fokos sütőben süssük elő 10 percig. Közben a tojásokat verjük fel picit, keverjük bele a fetát és a másik sajtot is reszelve,  öntsük hozzá a tejszínt, fűszerezzük ízlés szerint. A feta sós, így a sóval óvatosan bánjunk.  Vegyük ki a sütőből a pite formánkat, a zöldségeket rendezzük el a tészta tetején, majd öntsük rá a tojásos-tejszínes, sajtos keveréket. Vágjunk fel egy marék medvehagymát, szórjuk a tetejére, majd rendezzük el rajta a felszeletelt kápia paprikákat is. Süssük még 20 percet, várjuk meg, amíg langyosra nem hűl. Zöldsalátával fogyasszuk.

Nincsenek megjegyzések: