2017. október 14., szombat

Harcsapörkölt túrós csuszával

Ennek az ételnek az elkészítésében is egy Zé segített, de most nem az alább emlegetett séf, hanem a vőm, aki szintén Zéé. Elsősorban azért, mert ő fogta a harcsát, másodsorban meg azért, mert ellátott igen hasznos tanácsokkal ahhoz, hogy bátran neki merjek vágni életem első harcsapörköltjének.

Hozzávalók: harcsa :) ez a darab megnyúzva, a fejét eltávolítva 3 kg színhúst tett ki. Hal kilogrammonként 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma kell hozzá, ezen felül még  1 kis üveg lecsó, jó sok szalonna ( kb 30 dkg volt amit felkockáztam) 3 púpozott ek őrölt fűszerpaprika, só, 3 db babérlevél, őrölt bors. A tésztához csuszatészta ( ez 400 gr volt) 500 gr túró és 450 gr 20 %-os tejföl.
Elkészítése: először is meg kell nyúzni a halat és eltávolítani a fejét, majd kifilézni. A nyúzást és a lefejezést rábíztam egy horgász kollégára, a filézést már magam végeztem el. Sózzuk be a halat, tegyük félre kb 2 órát pihenni. Kockázzuk fel a szalonnát és olvasszuk ki a zsírját, majd a pörcöt szedjük ki az edényből és tegyük félre. Kockázzuk fel a hagymát és a fokhagymát, nem kell apróra, mert az egészet úgyis turmixoljuk majd később. Pirítsuk meg a zsírban, és öntsük hozzá a kész lecsót is. ( Én 3  dl-es üvegekben teszem el a lecsót télire, amiben nincs hagyma, de lehet használni paprikát, paradicsomot is.) Főzzük ezzel együtt tovább, de előtte öntsük fel egy kevés vízzel. Tegyük bele a lébe a halcsontokat is, amik a filézés után visszamaradtak. Tegyük bele a babérlevelet és szórjuk meg ízlés szerint törött borssal. Főzzük kb 30 percig, majd távolítsuk el a babérleveleket és a halcsontokat is. Botmixerrel turmixoljuk le, tegyük bele a haldarabokat a lébe, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Forraljuk fel, tegyünk bele a fűszerpaprikát és ezt követően már ne nagy lángon főzzük tovább, hanem csendesen rotyogtassuk. Keverni ettől kezdve nem szabad, csak finoman rázogassuk meg időnként az edényt. 30 percig főzzük így, kóstoljuk meg sóra, ha kell még bele, tegyünk. Amíg a hal fől főzzük ki a tésztát, keverjük el a tejfölös túróval, öntsük át egy kiolajozott hőálló tálba, és toljuk be a sütőbe kb 20 percre, hogy szépen ropogósra süljön a teteje. Tegyük rá a szalonnapörcöt és tálaljuk a megfőtt pörkölttel együtt.

Nincsenek megjegyzések: