2017. október 14., szombat

Brutál csokis pite - by Fördős Zé

Születésnapra készült ez a finomság,  Fördős Zé ihlette. A csokis  piték kategóriájában aranyérmes ez a süti. Nagyon csokis, éppen hogy édes, minden ünnepi asztal méltó dísze lehet

Hozzávalók a tésztához: 180 gr liszt, 50 gr porcukor, 1 csipet só, 95 gr hideg vaj, 45 ml tejföl, 1 tojás sárgája. A krémhez 450 ml 30 %-os tejszín, 400 gr jó minőségű étcsoki. A pite megkenéséhez 4 ek lekvár ( én most Kormin lekvárt használta az Őrségből, isteni) A tetejére pedig pirított kókuszcsipsz kerül, kb 1 marokkal. ( lehet készen kapni bioboltokban pirítva)
Elkészítése: kezdjük a tésztával. Az összes hozzávalót összegyúrjuk, a legjobb egy keverőgéppel megoldani, mert akkor nem melegszik fel a vaj a kezünktől. Ezt követően a tésztát folpackba burkoljuk és a hűtőben pihentetjük fél órát. A sütőt előmelegítjük, és fogunk egy 23 cm-es pite tálat. A tésztát kinyújtjuk, belesimítjuk, a formába, eligazgatjuk, majd megszurkáljuk villával a tésztát. Alufóliát vagy sütőpapírt teszünk rá, és 500 gr babot öntünk még bele a formába. Ezt vaksütésnek hívják, ami majdnem mindenki előtt ismert eljárás, arra szolgál, hogy a pitetészta ne púposodjon fel. 180 fokon 10 percig sütjük így, majd eltávolítva a babokat még 15 percig. Hagyjuk kihűlni a tésztát, eközben készítsük el a csokis krémet. Forraljuk fel a tejszínt és öntsük rá az összetördelt csokira. Természetesen nem árt, ha ehhez a művelethez egy tálat használunk.:) Alaposan keverjük ki, majd ezt is kicsit tegyük félre hűlni. Közben a tésztánk már annyira lehűlt, hogy megkenhetjük a lekvárral. Utána öntsük rá a csokis krémet, szórjuk rá a pirított kókuszcsipszet és tegyük hideg helyre amíg teljesen ki nem hűl.

Nincsenek megjegyzések: