2017. október 3., kedd

Őszies, barna hangulatú ebéd

Itt az ősz, a gombaszezon, hát gombás ételek vannak túlnyomó részben.:) Az Őrségből hoztam jó minőségű vargányaport, ez adta a mai ebéd alapötletét. Ha már vargánya, akkor felhasználtam az Olaszországban vett vargányás tésztát is hozzá. Feltétnek pedig roston sült karfiolt készítettem.
Hozzávalók 6 fő részére: 375 gr vargányás tészta, 1 fej hagyma, 2 ek. vargányapor ( ha nincs ilyesmi, akkor szárított gombár daráljunk le), 2 gerezd fokhagyma, 1 ek zabpehelyliszt,  1 zöldségleves kocka, 200 ml zsírszegény tejszín, petrezselyemzöld, 1 kg karfiol, olaj, fűszerek.
Elkészítése: először a karfiollal bíbelődjünk, mert az időt vesz igénybe. Mossuk meg, távolítsuk el a zöldjét és szeleteljük fel. Terítsük szét egy nagyobb tepsiben sütőpapíron, öntözzük meg olíva olajjal és szórjuk meg fűszerekkel. Sóval, borssal, egy kevés chilivel, majd jól fogassuk át. 250 fokos sütőben süssük amíg meg nem pirul, vigyázva, hogy ne égessük meg. Tapasztalatom szerint ha egy kicsit barnább színt kap, az csak előnyére szolgál.:) Félidőben forgassuk meg őket.
Készítsük el a mártást. Egy edényben forraljunk fel fél liter vizet és oldjunk fel benne egy leveskockát. A hagymát vágjuk egészen apróra, majd a fokhagymát is zúzzuk össze. Egy edénybe tegyünk 2 ek olívaolajat és fonnyasszuk meg rajta  a hagymákat. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a zabpehelyliszttel, majd engedjük fel a zöldséges alaplével. Forraljuk be, öntsük hozzá a tejszínt, majd szórjuk bele az apróra felvágott petrezselyemzöldet is. Tegyük félre, amíg kifőzzük a tésztát. A kifőtt tésztát forgassuk bele a mártásba, majd öntsünk utána még egy picit a főzővízből is, hogy szép selymes bevonatot kapjunk. Tálaljuk a roston sütött karfiolrózsákkal.


Nincsenek megjegyzések: