2014. november 9., vasárnap

mákosguba torta

Az elsőszülött unokám a 8. születésnapjára mákosguba tortát kért, mivel ez az egyik kedvenc étele.
Milyen egy nagymama, na milyen? Naná, hogy megcsinálja.:)
 Hozzávalók egy zsúrtorta formához : 10 dkg keksz, 3 dkg vaj,5 db szikkadt kifli, 3 tojás, fél liter tej, 1/2 citrom héja, 1 cs. vaníliás cukor (vagy 1 kk vanília kivonat) 3 ek darált mák, 3 ek porcukor, 2 ek baracklekvár.
Elkészítése: A kekszet ledaráljuk, vagy darált kekszet veszünk. Én győri édest használtam, mert ez Kolos nagy kedvence, így én daráltam. Összekeverjük az olvasztott vajjal, majd egy kanál hátlapjával jól belenyomkodjuk a tortaformába, majd 10 percig sütjük 150 fokos sütőben. Közben, amíg a kekszalap sül, összedaraboljuk a kifliket, a 2 kanál porcukrot elkeverünk  mákkal, a tojások sárgáját kikeverjük a maradék porcukorral és vaníliáscukorral, majd a tejet is odatesszük a tűzhelyre a reszelt citromhéjjal, de vigyázunk, hogy ne forraljuk fel. Amikor a tej kellően felmelegedett belekeverjük a cukros tojássárgáját és együtt főzzük még egy rövid ideig, amíg kicsit besűrűsödik. Majd a forró tejet ráöntjük a kiflire és összeforgatjuk vele. Ezt követően hozzákeverjük a cukros mákot is, majd az egészet a kekszalapra halmozzuk és további 15 percig sütjük. Amíg sül felverjük a tojások fehérjét egy kevés porcukorral, majd a megsült kiflit megkenve a baracklekvárral,  annak tetejére téve még pár percig sütjük, hogy szép aranybarna színt kapjon. A sütőben hűtjük ki, nyitott ajtónál, hogy ne essen össze a hab.

1 megjegyzés:

1 írta...

A csodatorta :)