2014. január 5., vasárnap

borsos tészta, sonkás-gombás tejszínes mártásban

Ehhez az ételhez a szokásos módon tésztát gyúrunk.
Fél kiló lisztet 4 egész tojással, kevés sóval, frissen tört borssal ( rózsabors, színes bors, fekete bors)olívaolajjal és vízzel jól formálható tésztává gyúrunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb 2 mm vékonyra, majd metéltnek felvágjuk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd a főzővízből egy merőkanállal visszaöntünk a tésztára és elkeverjük.
A mártáshoz előkészítjük a hozzávalókat.
25 dkg gomba ( lehet vegyes vagy szárított is) apróra összevágva.
15 dkg kockázott sonka vagy bacon.
1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva.
400 ml habtejszín ( nem a cukrozott fajta)
A hagymát és a sonkát olívaolajon átpirítjuk, hozzáadjuk a gombát és a fokhagymát, majd együtt sütjük, amíg a gomba meg nem puhul. Felöntjük a habtejszínnel és azonnal ráöntjük a kifőzött tésztára, majd elkeverjük benne a mártást. Tálalásnál kevés parmezán sajttal megszórjuk.

3 megjegyzés:

Vilma Kovakövi írta...

Habtejszín??? És ha főzőtejszínnel készítem?

Lazac írta...

szerintem ugyanolyan jó, de én mindig igazi tejszínt használok, főzőtejszínt elvétve.

Cirnyó :) írta...

Mmmm..... nyammm....