2014. január 18., szombat

csoki, mi más?

Marcipánnal töltött négyszögletes bon-bon, earl grey ízesítésű trüffel golyók társaságában.
Marcipánnal töltött bonbont egyszerű készíteni. Kell hozzá jó minőségű étcsoki, pár kocka tejcsoki (összesen 10 dkg). Vízgőz felett megolvasztani, majd temperálni ( azaz visszahűteni, majd újra felmelegíteni) A szilikon csokiformát egy ecset segítségével kikenjük ( egyszerű, mert az 5 éves unokám csinálta) majd hideg helyre tesszük és még egyszer áthúzzuk  csokival. Megint kihűtjük, majd a csokiburok belsejébe marcipánt teszünk, lehetőleg akkorát mint amekkora a bonbon. Így szépen kitölti az üreget, amit utána lezárunk csokival. 1 óra dermedés után ki lehet pattintani a csokikat a szilikon formából. Ha nem szeretnénk ujjlenyomatos csokit, akkor vegyünk fel a művelethez gumikesztyűt.
A trüffel kicsit kényesebb anyag, de jól lehet vele dolgozni. Ehhez viszont tényleg kell gumikesztyű.
Először a tejszínt forraljuk fel ( 1 dl) majd áztassunk benne pár percig 2-3 filter Earl Grey teát. Legjobb ha a filterből beleszórjuk a teafüvet, gyorsabban átveszi az aromát, utána leszűrjük a tejszínt és újra felmelegítjük. 1 tábla étcsokit és egy tábla tejcsokit beletördelünk, hagyjuk felolvadni, majd hideg helyre tesszük pár órára. Ezt követően egy kiskanál segítségével apró halmokat teszünk a gumikesztyűs tenyerünkbe, majd lazán golyót formázunk belőle. Gyorsan kell dolgozni, mert az anyag olvad a kézmelegtől. Kakaóporba vagy mandula, esetleg mogyoró őrleménybe forgatjuk a kész golyókat, majd papírkapszliba tesszük az ünnepelt orra elé.:)

Nincsenek megjegyzések: