2013. november 23., szombat

cronut

Az ötlet a Miele receptes oldaláról származik. Pontosan így készítettem el, ahogy ott le van írva.
A fánk készítése nálam pontosan 3,5 órát vett igénybe, úgyhogy ezt máskor is csak hétvégén, vagy szabi alatt fogom bevállalni. Érdemes megcsinálni, nagyon finom és laktató fánk.
Nem bajlódok a recept leírásával, egyszerűen kimásoltam a Miele oldaláról.
Cronut
Recept kb 16-18 fánkhoz
380 g liszt
100 ml tej
100-120 ml víz
50 g porcukor
25 g élesztő
5 g só
1 tojás sárgája
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
Az összetevőkből gyúrjunk lágy rugalmas tésztát, majd légmentesen letakarva pihentessük egy órát. Eközben gyúrjuk be a vajrészt.
Vajrész
180 g hideg vaj
20 g liszt
Az összetevőket gyúrjuk össze, de ne habosítsuk. Éppen csak álljon össze, majd kilapítva hűtsük.
A lepihent tésztából, formázzunk lóherét, azaz négy irányba nyújtsuk el a tészta széleit. Középen viszont hagyjuk vastagabbra a tésztát, ide helyezzük a kidermedt vajrészt. Hajtsuk rá a négy elnyújtott tésztarészt, vigyázzunk, hogy sehol ne látszódjon ki a vaj. Hajtogassuk be szimplán majd duplán. Pihentessük hűtőben 30 percet, majd hajtsuk be ismét szimplán. Ugyanígy kell hajtogatni a blundeltésztát, erről videót itt találhatunk. Ha kész vagyunk a hajtogatással, fóliázzuk le a tésztát, és újabb fél órát pihentessük hűtőben. Ha lepihent nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, majd kissé fesztelenítsük, azaz kissé emeljük meg a tésztát, hogy összeugorjon, így nem fog akkor összeugrani, amikor kiszúrjuk, tehát jobban megtartja a formáját. Kb. 8 cm átmérőjű kiszúróval szúrjuk a fánkot és annak a közepét 3 cm átmérővel szúrjuk ismét. Helyezzük lisztezett konyharuhára, és takarjuk le vizes konyharuhával. Így kelesszük fél órán keresztül. 180 C-fokos olajban süssük. Az olajba helyezéskor arra figyeljünk, hogy az az oldala, amelyik kelesztéskor alul volt, most felülre kerüljön, így szebb lesz a formája sütés közben. Mindkét oldalát 2-3 percig süsük, míg aranybarna nem lesz, majd rácsra szedjük lecsöpögni.
Kihűlés után fánktöltő nyomócső segítségével betölthetjük kedvenc töltelékünkkel. A tetejét pedig áthúzhatjuk színes fondánnal, ganache-al vagy glazúrral. 
Maga a sütemény elkészítése kissé pazarló sajnos. Ugyanis ha kiszúrjuk a kinyújtott tésztából, kerek kiszúróval a fánkokat, akkor ugye lesz maradék tészta. Ha viszont ezt a maradékot összegyúrjuk, hogy újra kinyújtsuk, akkor már elvész a hajtogatással kialakított leveles szerkezet. Ezért javaslom, hogy a maradék tésztát egyszerűen csak süssük ki, úgy is el fog fogyni.

Nincsenek megjegyzések: