2010. december 23., csütörtök

Sushi

Szeretett Mentoromtól tanultam meg végre, ennek az ételnek a készítését. Addig rágtam a fülét, amig tovább nem képzett és most én is megcsináltam . :) Soha nem lehetek elég hálás neki ezért. Már az alapanyagok beszerzésénél is nagyon hasznos tanácsokat kaptam tőle, így mindent meg is vettem ami kellett.

Mindent az útmutatások alapján csináltam. Megfőztem a sushi rizst, úgy ahogy az elő van írva. A főzés előtt többször átmostam, majd jól lecsepegtettem. A rizsnek megfelelő mennyiségű vízben tettem oda főni. Először hagytam felforrni a vizet, majd egészen takarékon főztem, 10-12 percig a rizst. Ezt követően még fedő alatt hagytam párolódni. Közben elkészítettem az önetet hozzá. Sajnos rizsecetet egyszerűen elfelejtettem venni, így sima ecetből készítettem. 2  rész ecet, 1 rész cukor és egy rész só keverékét összemelegítettem. Amikor a rizs kissé kihűlt már, akkor apránként adtam hozzá az ecetes keveréket, majd jól átkevertem.  Nagyon ragacsos állagú lesz a rizs, de ekkor jó. Megvárom amig teljesen langyosra ki nem hűl. Ezalatt az idő alatt elkészítem azt, amit a tekercsekbe szeretnék tenni. Mindenfélét lehet, tulajdonképp, nincs rá igazi szabály..én lazacot, surimit, garnélarákot, tojást, uborkát és avokádót szeleteltem össze. Amikor a rizs kihűlt, leterítjük a norilapot, a rizst vizes kézzel kb 0,5 cm vastagságban elsimitjuk rajta, majd  az alsó harmadára hosszában ráhalmozzuk a tölteléket.
Ezt követően a görgetővel szorosan feltekerjük, vigyázva arra, hogy egyenletes tekercseket kapjunk. Az első tekerés után igazitsunk a tekerőn, hogy azt ne csavarjuk fel a tekercsekkel együtt. A végén egyengessük el a terkercseket, vigyázva, mert könnyen sérül, amikor már felpuhult. Ezt követően éles késsel 6 egyenlő szeletre vágjuk a tekercset és  kész a maki.
Szójaszószba, wasabiba mártogassuk. A szójában el is lehet leverni egy kevés wasabit, de rá is lehet vékonyan kenni a makira. Utána esetleg el lehet rágcsálni egy szelet savanyított gyömbért, de ez nem kötelező. Azt mondják, letisztítja az ízlelőbimbókat és így minden egyes tekercsnek az ízét élvezhetjük.

5 megjegyzés:

Elf írta...

szeretem, de meg nem csinálnám :))))

Mentor írta...

mondtam, hogy nem egy ördöngösség)))

Névtelen írta...

Ezt olyan jól leírtad, hogy kedvem lett kipróbálni.
Gabi

Karfiol írta...

Nagyon jól néznek ki!!!

Lazacom, nemsokára majd én is zaklatlak, mert bezony meg fogom prószálni...Már, ha sikerül beszereznem a hozzávalókat.:)

Lazac írta...

Zaklass csak! :):):)