2010. november 28., vasárnap

kakaós gombóc

Gyerekkorom egyik nagy kedvence. Mi nem a szilvás ill. barackos gombócot kedveltük, hanem ezt a finom folyós csokis változatot. Az én gyerekeimnek is a kedvence lett és az unokáim is ( legalábbis Kolos) odáig van érte.
Gyors és egyszerű, bár Brigi szerint nem is annyira gyors.:)
Hozzávalók: személyenként 2 db burgonya, annyi kanál liszt ahány burgonya van, 1 v 2 egész tojás ( ez is mennyiségtől függ), só, kakaópor, cukor, olaj, zsemlemorzsa.
A krumplit megpucolom, majd felkockázom és megfőzöm sós vízben. Leszűröm, krumplinyomóval összetöröm és még forrón elkeverem a liszttel. Azért kell ezt még melegében elvégezni, mert később a krumpli nyúlós lesz, nem jó vele dolgozni. Az égési sérülések elkerülése miatt én kanállal dolgozok még ilyenkor. Belekeverem az egész tojást is, vagy tojásokat. Ebben megoszlanak a vélemények, van aki nem tesz a tésztába, én igen. Amint összeállt a tészta, kinyújtom, egyenlő négyzeteket vágok belőle, és megtöltöm kakaós cukor keverékével. Általában egy gombócba egy kávéskanállal teszek. Összefogom a tészták csücskét, megformálom a gombócokat, majd forrásban lévő sós vízben kifőzöm őket. Közben olajon zsemlemorzsát pirítok és a leszűrt gombócokat beleforgatom.

3 megjegyzés:

Ritmus írta...

Ez nagyon jó ötlet, meg is csinálom a csokiimádó "csemetéimnek", köszi!

pipacs írta...

Ezt most éhesen nagyon nem kellett volna megnéznem! :D

Lazac írta...

Ritmus!

Üdv itt, örülök, hogy segíthettem :)

pipacsom!

Hű, de hányszor vagyok én is így, ebből sem ettem, csak megcsináltam :)