2016. május 16., hétfő

Wellington, nyomoronc fotóval

Már ezerszer megfogadtam, hogy amikor a családnak főzök, akkor igenis előtte lefotózom az ételt, nem érdekel mennyire éhesek! :D Egyszer csak megteszem majd....valamikor...talán..):)
Életemben most először csináltam Wellington bélszínt, de ez a fotó!!! (sírok,  ez az egy használható)... a kaja szerencsére jobb volt :D:D:D

A vőm születésnapjára készítettem ezt az ételt, mivel ő nagy bélszín rajongó. A múltkor sikerült egy szép (nagy) darab bélszínhez jutni, amikor feldaraboltam és lefagyasztottam, akkor ennek a darab húsnak már megpecsételődött a sorsa, azt írtam rá Wellington 80 dkg. :)
Gorgon Ramsay nagyon nagy kedvencem, imádom ahogy főz, bár a dög alig mond mennyiségeket, azért ha figyel az ember kb. eltalálja.:)
Hozzávalók: 80 dkg tisztított bélszín, 35 dkg vegyes gomba, 2 csomag serrano sonka ( vagy más vékonyra szeletelt füstölt sonka) 2 tojás, kevés zsemlemorzsa ( tudom én is egy dög vagyok, de nem mértem le) 2 db újhagyma, olívaolaj, vaj, só, bors,kakukkfű,  mustár (nálam most magos) leveles tészta ( kész bolti) a lekenéshez még egy tojás.
A húst előkészítjük, szobahőmérsékleten tartjuk felhasználás előtt legalább egy órát. Van aki olajban pácolja előtte napokig, én nem láttam ezt az adott videóban, így nem is tettem vele ilyent.
Miután legalább egy órát pihent szobahőmérsékleten a tisztított szárazra törölt hús, alaposan megszórjuk sóval és frissen őrölt fekete borssal, majd olívaolajat öntünk egy serpenyőbe, jól felforrósítjuk és kérget pirítunk a húsra. Még forrón lekenjük mindenhol mustárral, majd hagyjuk kihűlni, de vigyázzunk semmiképp ne szúrjuk meg villával a húst, mert akkor az értékes nedve kifolyik. Amíg a hús hűl, előkészítjük a gombapépet. Én most mirelit illetve szárított gombát használtam, ezért mindkettőből alaposan kinyomkodtam a levet, mielőtt a késes aprítóba tettem volna és finomra darálom. Egy serpenyőbe kevés olívaolajat és kb ugyanannyi vajat tettem, majd ebbe az apróra vágott zöldhagymát elkezdtem pirítani. Mehet rá a gomba is, és addig kell sütni, amíg a gombából az összes nedvesség elpárolog. Ezt követően beleütöttem 2 tojást, a kakukkfüvet és egy kevés zsemlemorzsával még sütöttem együtt a gombapépet, hogy jól kenhető állagot kapjak. Sóztam, borsoztam ezt is, majd félre tettem kihűlni. Következik a csomag összeállítása. Folpackra fektettem egymást fedve 2 sorban a sonkaszeleteket, arra rá a gombapépet, majd végül a húst. Jó szorosan feltekertem, ügyelve arra, hogy a két sonkaréteg fedje egymást. Mehet a mélyhűtőbe 15 percre. Amikor már kicsit megdermedt, kiterítettem a leveles tésztát ( mindig friss, nyújtottat veszek) és kigöngyölve a húst a folpackból, szépen a tésztára helyeztem. Ezt is szorosan feltekertem, ugyanúgy folpackkal, mert így lehet szép hengert formázni belőle. Mehet a hűtőbe 15 percre, addig a sütőt előmelegítettem 200 fokra. A sütőlapra téve, a folpackot eltávolítva, egyenletesen lekentem a felvert tojással, kicsit megdíszítettem a tetejét és irány a sütő. 30 percig sült, majd 15 percet pihent, mielőtt felvágtuk volna. Nem maradt belőle :):)
Update, egy héttel később
Amikor is Wellington batyuk készültek, kicsit szebb képekkel :)

5 megjegyzés:

Béb írta...

Azért engem dobálhatsz vele akkor is, ha randa a fotón! - de nem az.

Pontycomb írta...

A következő életemben a rokonod szeretnék lenni! :P :)))

Lazac írta...

Barbi, örökbe fogadlak már most, na? :):):)

Béb, a Te részed félre van téve :):) Ha jöttök megdobállak vele :):):)

sedith írta...

Pedig fotó ide, vagy oda (ami nem is olyan rossz, mint ahogyan képzeled), én most tüstént megkóstolnám-enném. :)

Lazac írta...

Edith annyira finom volt! :):):) de sajnos elfogyott, vagy szerencsére :D:D:D