2015. február 8., vasárnap

Teréz torta

Évtizedekkel ezelőtt egyszer már megsütöttem, de a recept elkallódott valahogy az idő sodrában.
Most rátaláltam ismét, mivel Brigi valami karamellásat kért, hát gondoltam ez pont jó lesz.
Hozzávalók a piskótához: 8 tojás, 12 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1 ek zsemlemorzsa, 3 dkg liszt.
A krémhez: 4 tojás sárgája, 6 kanál porcukor, 3 kanál liszt, 2,5 dl tej, 0,5 dl jó erős főzött kávé, 20 dkg vaj
Az olvasztott cukorhoz 15 dkg cukor, a grillázshoz 10 dkg cukor, 5 dkg dió.

A piskótához a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet és a zsemlemorzsát, a darált diót, végül a 8 tojásfehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk tojássárgás krémbe.
Sütőlapon 4 tortalapot sütünk 170 fokon, tűpróbáig.
Miközben a lapok hűlnek, előkészítjük a krémet. A 4 tojás sárgáját, 4 kanál porcukorral kikeverjük, majd hozzászitálunk 3 kanál lisztet és a végén a tejet is hozzáadjuk. A kávét lehet ilyenkor is beleönteni, de akkor is, ha már elkezd sűrűsödni. A tojásos lisztes keveréket lassú tűzön felfőzzük, közben keverjük, hogy ne legyen csomót. Hagyjuk kihűlni.
A cukrot karamellizáljuk és a kihűlt tortalapok közül háromnak a tetejét csíkozva bevonjuk vele. Ezt a legegyszerűbb kanállal csinálni, belemerítjük az olvadt cukorba és csíkokat húzunk vele a tortalapon minden irányban. Amikor a krém is kihűlt, kikeverjük a vajat a maradék porcukorral és összekeverjük a krém alappal. Ezt követően megtöltjük a tortánkat, majd a maradék krémmel bevonjuk.
A grillázshoz a cukrot borostyánszínűre olvasztjuk majd beleforgatjuk az apróra vágott diót, kivajazott tányérra öntjük és hűlni hagyjuk. Amikor már kemény, akkor sodrófával összemorzsoljuk, de tehetjük késes aprítóba is.
Ezzel vonjuk be a tortánkat minden oldalról.

2 megjegyzés:

Alessia írta...

Irtó profin néz ki! :-) :-)

Lazac írta...

Köszönöm, nagyon jól esik egy hozzáértőtől :):)