2013. február 17., vasárnap

Csokis névnapi torta

Kolosnak az unokámnak, készítettem névnapjára csokis tortát. Kívánsága szerint katicásat, mivel ez a jele az oviban. Csokis tortára esett a választásom, nem bántam meg, igen finom ízű torta sikeredett.

 Hozzávalók:
Tészta : 40 dkg liszt, 7 dkg kakaó, 1 tk szódabikarbóna, 1,5 tk sütőpor, 1 csipet só, 8 dkg étcsoki, 12 dkg vaj, 20 dkg cukor, 12 dkg natúr sajtkrém, 3 egész tojás, 2 dl víz, 1 tk vanilia aroma.
Krém : 25 dkg étcsoki, 10 dkg cukor, 8 dl tejszín, 2 tojás sárgája
Máz : 10 dkg étcsoki, 5 dkg tejcsoki, 15 dkg vaj
Elkészítése:
A szárazanyagokat összekeverjük egy tálban. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a végén a vanília aromát és az olvasztott csokit is.
Azt követően apránként adagoljuk hozzá felváltva a kakaós lisztet és a langyos vizet. Egy tortaformának kibéleljük az alját sütőpapírral, az oldalát vajazzuk, és beleöntjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük. ( a sütő ajtaját az első 20 percben ne nyissuk ki!)
A krémhez felforraljuk a tejszínt, majd beletördeljük a csokit és hozzákeverjük a cukrot is. Jól elkeverjük és ha kihűlt hozzákeverjük a 2 tojás sárgáját is. Hagyjuk jól kihűlni, a legjobb előző nap elkészíteni. Miután kihűlt kemény habbá verjük. A tortát 3 részre vágjuk és megtöltjük a tejszínes, csokis krémmel. Hagyjuk hideg helyen legalább pár órát, mielőtt a csokimázzal bevonjuk.
A csokimázhoz vízgőz felett felolvasztjuk a csokikat, majd hozzákeverjük a vajat. A tortát rácsra állítva leöntjük a csokimázzal, hogy mindenhol egyenletesen bevonja  a csokiréteg.
A receptet a No Salty oldalán találtam, belga trüffeltorta címen.

Mivel Kolos katicabogaras tortát kért, gyúrtam marcipánból, ételfestékek hozzáadásával kis katicafigurákat. A torta névnapra készült, ezért a nevét is marcipánból vágtam ki és helyeztem el a tortán.

4 megjegyzés:

Marika néni írta...

nagyon jól néz ki))), örült neki a gyermek???

Lazac írta...

mi az hogy! :):) nagyon boldog volt a katicáival :):):)

1 írta...

Jajj de szép, jajj de szép!! :)

Lazac írta...

köszi Cirnyó :)