2012. november 1., csütörtök

boszorkány ujjak

 A napokban Archeo blogján láttam meg ezeket a rémesen ronda sütiket. :) Naná, hogy azonnal meg akartam csinálni. Mivel az elmúlt napokban folyamatosan főztem és sütöttem valamit, ma reggel került rá a sor. A recept végül is innen van, ezek szerint sütöttem meg én is a sütiket. A formázást még gyakorolhatom, és mivel figyelmetlen voltam, sem nem pihentettem a tésztát ( pedig tudom, hogy a vajas tésztának kell az a pihenés a hűtőben) sem nem kentem meg tojással. Ízre nagyon finom és első próbálkozásnak elégedett is vagyok az eredménnyel. Ma tesztelem a családon és a szomszédságon, és ez fogja eldönteni, hogy a jövőben hányszor gyakorlom majd az elkészítését. :)
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 20 dkg darált mandula, vagy dió ( nekem mogyoró volt itthon) 10 dkg cukor, 2 tojás, 10 dkg egész mandula ( nekem tökmag) piros színű lekvár ( nekem csipkebogyó)
Elkészítése : A hozzávalókat összegyúrjuk és egy órára ( de minimum fél órára) hideg helyre tesszük pihenni. Ezt követően ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kb 10 cm-es darabokra felvágjuk, ujjakat sodrunk a tésztából, kialakítjuk a bütyköket, barázdákat és a körmök helyére belenyomkodjuk a mandulát (tökmagot). Tojássárgájával megkenjük és 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük kb 20-25 perc.
Én nem ragasztottam be lekvárral, helyette "kilakkoztam" sütés után a körmöket, az ujjakra is csepegtetve a "vérből". Lehet olvasztott csokival is "kilakkozni"a körmöket, miután már kihűlt a sütink.

5 megjegyzés:

Marika néni írta...

jééééééé, (csodálkozik, mint falusi ülep az angol wc-n), én mindig azt hittem, hogy ennek sós a tésztája

jól néz ki, igazi boszorkányujj)))

Névtelen írta...

gratula!!!
Jól néznek ki Nálad is!!!!

Lazac írta...

Köszike a remek ötletért. :):):)

Cameron, szerintem sósan is meg lehet ezt csinálni...nekem is ez jutott eszembe, hogy legközelebb sósan fogom:):) Jóbban szeretném, mint így édesen :)

gondaanyu írta...

Mindig kiráz a hideg tőlük:)

Lazac írta...

Bogi nem mert enni belőlük :):):)