2012. október 26., péntek

kolbászos pogácsa Eriknek :)

Hozzávalók : 60 dkg liszt, 20 dkg zsiradék (bármilyen, én zsírt használtam) 2 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dl tejföl, 2 tojás + 1 tojás sárgája, 1 tk só, 1 tk cukor, 20 dkg puha füstölt kolbász, reszelt sajt a tetejére.

A tejbe beleszórom a cukrot, meglangyosítom és felfuttatom benne az élesztőt. Közben a lisztet átszitálom a sóval, egy mélyebb tálba. A tejfölbe elkeverek 1 egész tojást és egy sárgáját amennyiben nem felejtem el és nem utólag bűvészkedem bele a tésztába, mint ma  majd összevegyítem az olvasztott zsiradékkal. A lisztbe mélyedést készítek, beleöntöm az élesztős tejet, a zsiradékkal elkevert tojásos tejfölt és jól összegyúrom. Kidagasztom, gömbölyűre formálva letakarom langyos helyen 1 órát kelesztem. Közben a kolbászt apróra vágom és lereszelem a sajtot. Amikor a tészta megkelt, vékonyan kinyújtom egy lisztezett deszkán, megkenem az apróra vágott kolbász felével, és összehajtogatom. Így pihen 15-20 percet, majd újból kinyújtom, megkenem a kolbász másik felével és ismét hajtogatom (mint a tepertős pogácsát). Újabb 15-20 perces pihentetés után, 190 fokra előmelegítem a sütőt. A tésztát kinyújtom 1 cm vastagra, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom, tepsibe teszem és 20-25 percig sütöm. Én nem szoktam pogácsa szaggatóval bajlódni, egyszerűen kockára vágom a tésztát és úgy sütöm meg, így nincsenek leeső szélek, nem kell újra gyúrni..stb.

2 megjegyzés:

Marika néni írta...

királyság)))
istenien néz ki

Lazac írta...

a delikvensek azt mondták, hogy jó volt. :):):):)