2010. augusztus 29., vasárnap

ehető tányérban kínált saláta

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy esküvő. Ott kóstoltam ( és persze életemben először láttam) sajtkosárban kínált előételt. Azóta már megcsináltam a sajtkosarat, ami több próbálkozás eredményeként érte el az emlékeimben élő formát és állagot. A sajtot a nagyobb lyukú reszelőn kell lereszelni, és egy tányérra egyenletesen szétterítve, a mikróban a legmagasabb fokozaton pár percig (2-3) sütni. Ekkor éri el azt a kissé ropogós, de még formázható állagot, amiből ki lehet alakítani a sajtkosarakat. Ma nekem itthon szeletelt Pannónai Bársony sajtom volt. 3 szeletet terítettem le a tányér aljába és azt tettem be a mikróba. Amikor kivettem, akkor egy kompótostálkára borítottam és kézzel lenyomkodtam, óvatosan, mert könnyen törik.
Tálalás előtt ajánlott csak a kívánt ételt beletenni, különben könnyen szétázik a "tányérunk".
Amiért vegyes ez az ebéd, az azért van, mert a mai étel alapja az erdélyi módon sült paprika. Persze lehetne ez andalúz módon sült is, mert már láttam pár filmen, hogy ott, azon a vidéken is előszeretettel sütik így meg, a piros vastag husú paprikákat. A villanysütőm grillező funkcióját használtam erre a célra. 250 fokon mindegy 20 perc alatt szenesre égettem a paprikák héját. Ettől kap egy jellegzetes füstös ízt, amit én nagyon szeretek. Ezt követően lefóliázom és hagyom kihűlni. A héja és a magháza ezután könnyen eltávolítható. Felszeleteltem, sóztam, borsoztam, kevés fokhagymával ízesítettem, és rácsavartam egy fél citrom levét. Ez került a sajtkosárka aljára.

A másik összetevő : pirított garnélarákok, majonézesen. Ezt a változatot egyszer Nigella főzőműsorában láttam, igaz, ő aprócska koktélrákokkal készítette, nekem most itthon a garnélarákok nagyobb méretű fajtája volt, de ez nem zavart különösebben. Megpirítottam olívaolajban, kevés borssal, összetört fokhagymával, és egy fél citrom levével. Amikor "zsírjára sült", hagytam kihűlni, majd összekevertem egy kevés majonézzel.
Ezután nem maradt más hátra, mint összeállítani az ételt. A sajtkosár aljába a paprikasalátát tettem, majd ráhalmoztam a majonézes rákokat. Kisebb "kiszerelésben" előételnek is kiváló, ma ez volt az ebéd. :)

3 megjegyzés:

Szezám írta...

Nagyon guszta :)

Pöttyöskutty' írta...

Feltétlenül ki fogom próbálni:)öööööh...látom magamat, meg a konyhát,ahogyan kinézünk, miközben próbálok ilyet varázsolni:)

Vizicsibe írta...

Pöttyöm!

Ez egyáltalán nem macerás kaja, és mégcsak koszt sem csinál :)

Szezám!

Köszi :)