2010. február 14., vasárnap

kelt kifli, kissé másképp


Ezt a kiflit már olyan régen sütöm, hogy igazán nem tudom honnan származik az eredeti recept. Valamikor az egyik munkatársam anyukája sütötte mindig ezt, imádtuk. Ő péki kiflinek nevezte, én meg kelt kiflinek hívom.
Hozzávalók ( mindig dupla adagot sütök mert ebből soha nem elég, így 64 db kiflit kapok)
1 kg liszt, 2 tojás sárgája, fél liter tej, 2 dl olaj, 1 élesztő ( 5 dkg), 1 kv.kanál só, 1 kv kanál cukor
1 egész Ráma, 1 egész tojás, tetszés szerint szerzámmag, köménymag, reszelt sajt.
Az élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatom. Ezt követően egy tálba teszem a lisztet, megsózom, majd hozzáadom a tejben felfutott élesztőt, a tojássárgáját, és apránként az olajat. Jól kidolgozom ( akinek van dagasztógépe, csinálja abba) és hagyom a kelesztő tálba megkelni. Nekem 3 tepsiben fér el ez a mennyiség. Az egész margarint 3 részre osztom, és jó vastagon kikenem vele a tepsik alját. Lehet, ez a margarin soknak tűnik, de amig megsül a kifli, teljesen felissza, nem marad zsiradék a tepsi alján. A tésztát 8 egyenlő részre osztom, majd mindegyikből vékony kör alakú lapot nyújtok. 8 cikkbe elvágom, és feltekerem kifli formára. A margarinnal kikent tepsibe helyezem, majd a felvert tojással végigkenem a kifliket, és megszórom tetszés szerint. 30 percig még pihentetem, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb 20- 25 perc alatt ropogósra sütöm. Tényleg gyorsan sül, nem árt odafigyelni.
Trükk: 3-4 gerezd fokhagymát összenyomtam, kevés fehér borral, egy kiskanál finom szilvapálinkával, sóval,olívaolajjal majdnem majonéz sűrűségű mártást kevertem ki. Kenőtollal vékonyan átkentem a megsült, de még forró kiflik tetejét...kissé szagos, de isteni. :)

3 megjegyzés:

Kedveske írta...

Ez isteni lehetett.. :)

Lazac írta...

Kedveském!

Pillanatok alatt el szokott fogyni :)

Szezám írta...

Megcsináltam, isteni lett :)