2010. november 17., szerda

sajtos roló

 Én ezt a fajta sós tésztát nagyon szeretem. Régebben sokszor lehetett kapni, mostanában erre mifelénk nem láttam. Épp ezért örültem meg annak, amikor a minap gesztenye blogjában rábukkantam. El is kezdtem olvasni a receptet, de aztán rájöttem arra, hogy nekem nincs ilyen formám, így neki sem állok ennek a tésztának. Írtam gesztenyének, ő pedig elment, vett nekem ilyent és még el is postázta, karácsonyi ajándékként. :) Akkora szíve van....
A receptet bemásolom tőle, mert ugyanígy csináltam. Legközelebb majd főzött sajtkrémet készítek, azzal is megpróbálom.

Hozzávalók: 1 csg friss, kinyújtott leveles tészta, 1 db sima tömlős camping sajt, 1 db zöldfűszeres tömlős camping sajt, 4 evőkanál mascarpone, kevés só (ha kell), őrölt bors, 15 dkg trappista sajt, 1 tojás sárgája.

Elkészítés: a tésztát kihajtjuk és 2 cm-es csíkokra vágjuk. A sütőformákat kevés olvasztott vajjal lekenjük és a csíkokat feltekerjük úgy, hogy kicsit fedjék egymást. A rolókat tojássárgájával lekenjük. Előmelegített sütőben kb. 170 fokon kb. 10-15 percig sütjük, vigyázni kell, nehogy megégjen. Hagyjuk kihűlni. Közben a sajtot lereszeljük, a tömlős sajtokat összekeverjük, ha kell sózhatjuk, egy kis őrölt borssal ízesítjük. A reszelt sajt felét is hozzátesszük, jól elkeverjük. A krémet habzsákba tesszük és a rolókat megtöltjük vele. A végét a reszelt sajtba nyomjuk

2010. november 6., szombat

gesztenye, gesztenyés sütije



A recept gesztenye blogjáról van. A fotók természetesen megint bénák, de az íze biztosan sirály. :)
Babapiskótás gesztenyemousse:

Hozzávalók: 1 csg babapiskóta (kb. 25-30 db), 10 dkg csokoládé, egy kiskanál olaj, csokoládáforgács a tetejére.

a krémhez: 50 dkg gesztenyemassza, 25 dkg mascarpone, 6 evőkanál baracklekvár, 5 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor, 3-4 cl rum.

amibe a babapiskótát mártani kell: 2 dl tej, 1 evőkanál cukor, 2-3 cl rum.

Elkészítés: a csokoládát gőz fölött megolvasztjuk az olajjal és hagyjuk kicsit kihúlni. Annyi babapiskótát, amennyi a forma oldalának kirakásához kell, ferdén megmártjuk a csokiba és rácsra téve hagyjuk megdermedni. Az egyik csomag gesztenyemasszát összekeverjük a mascarponéval, a porcukorral, a rum felével és a maradék olvasztott csokival. A másik csomag gesztenyemasszát összekeverjük a maradék rummal, a baracklekvárral és a keményre vert tejszínnel. Egy közepes méretű gyümölcskenyér formát folpackkal kibélelünk és az oldalát kirakjuk a csokis piskótával. Ezután a baracklekváros, tejszínes krémet belesimítjuk.Annak a tetejére tesszük a másik gesztenyés krémet és a tejes szirupban megmártott piskótákat élire állitva hosszában lezárjuk a tetejét. A kilógó fóliával betakarjuk és kb. 2 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor tálra téve kivesszük a formából, óvatosan lehúzzuk a fólpackot róla és a tetejét megszórjuk csokoládé forgáccsal.

2010. november 3., szerda

marhapörkölt kapros-túrós galuskával

Marhapörkölt hozzávalói : 1 kg marhalábszár ( vagy nyak, esetleg comb) 2 nagy fej hagyma, 1 nagyobb, vagy 2 kisebb paradicsom, 1 paprika, só, bors, köménymag ( őrölt), fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, zsiradék, 2 dl vörösbor ( száraz, jó minőségű)
A húst megtisztítom, leszedek róla minden nem odaillő dolgot, felkockázom. A hagymákat összeaprítom, zsiradékon ( én ebben nem engedek, a pörköltet disznózsírral főzöm) üvegesre párolom, majd mehet rá a hús. Fehéredésig sütőm erős lángon, majd ezt követően már a saját levében párolódik tovább. Hozzáteszem a felkockázott paradicsomot és a kettévágott, kicsumázott paprikát is. Ezzel főzöm, időnként megkeverem, ha kell, kevés vizet öntök alá. Soha nem sokat egyszerre, hogy a szaftja mindig eléggé sűrű maradjon. Félidőben ( kb 1,5 óra múlva)  fűszerezem, só, bors, őrölt köménymag, fokhagyma, fűszerpaprika. (esetleg bele lehet ilyenkor dobni egy babérlevelet is, de azt egy idő múlva kiszedem, az intenzív íz miatt) Közben az elfőtt vizet apránként pótolom alatta. A főzés vége felé, amikor a hús már puha, de még nem eléggé omlós, felöntöm a 2 dl borral, majd ezt követően addig főzöm, amig újra szaftjára nem sűrösödik.
Nokeldi hozzávalói : 25 dkg túró, kb ugyanennyi liszt, 2-3 tojás ( nagyságuktól függően) só, egy csomag friss kapor, (vagy 1 tk szárított) 5 dkg olvasztott vaj, kevés olaj.
A hozzávalókat jól összekeverem, kidolgozom. A hagyományos nokedlitől eltérően,kissé masszívabb állagú tésztát kapunk. Én a nagyobb lyuku nokedliszaggatóval szoktam a forrásban lévő vízbe szaggatni, de lehet késsel is deszkáról darabolni, vagy kanállal nagyobb gombócokat szaggatni. Megvárom amig feljönnek a galuskák a víz tetejére, picit főzöm még, de nem sokáig, nehogy szétfőljön, majd leszűröm és kevés olajjal összekeverem, ne ragadjanak össze.

2010. november 2., kedd

csokis tallér - by gesztenye

Nálam kissé tehénlepényre hajaz, ez a minimum nyolcezer kalóriás finomság, amit gesztenyénél láttam.
Nagyon könnyű elkészíteni, csak fogalmam sincs mit kell csinálni, hogy olyan szép  formája maradjon. Nekem sülés közben elterült mint a Nagyalföld. :) Az íze viszont mesés. :) 
Lusta vagyok begépelni, így csak bemásolom.

Tripla csokis keksz Elif módra:

Hozzávalók: 1 pohár liszt (1 pohár = 2,5 dl), 1 csapott tk szódabikarbóna, 1 nagy csipet só, negyed pohár kakaópor (Holland cukrozatlan), 10 dkg vaj vagy margarin, fél pohár barna cukor, negyed pohár porcukor, 1 közepes nagyságú tojás, 1 kk vanília aroma, 1 csapott tk instant kávé (elhagyható, ill. növelhető a mennyisége - főzött kávéval helyettesíthető), 1 tábla fehér csokoládé (9-10 dkg), 1 tábla étcsokoládé (9-10 dkg).

Elkészítés: a kétféle cukrot a puha vajjal és a vanília aromával jó habosra kevertem, majd a tojással is jól kikevertem. Ezután tettem bele a kakaót, a kávét és a kétféle csokoládé darabokat. Ezzel is jól elkevertem. A szódabikarbónát, a csipet sót és a lisztet is jól összekevertem, majd a vajas masszához tettem és csak annyira kevertem össze, hogy összeálljon. A sütőt előmelegítettem 160 fokra. A masszából diónyi golyókat formáztam és sütőpapírral bélelt tepsire tettem, kellő távolságba (1 tesibe összesen 10 db-ot tettem), mert el fog terülni a sütés végére. A sütési idő kb. 12 perc volt nekem, majd kivettem és hagytam kihűlni. Amikor kihűlt a külső része kellően ropogós lesz, belül pedig puha. Ha valaki szereti ropogósabbra, akkor még lehet pár percig bent hagyni.

2010. november 1., hétfő

boszorkánypogácsa


Hozzávalók: 45 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1 tojásfehérje, 25 dkg margarin, 1 citrom, 10 dkg dió, lekvár

A margarint habosra keverjük a porcukorral, beletesszük a citrom lereszelt héját és a kicsavart levét, majd a 4 tojás sárgáját és a legvégén, apránként a lisztet. Jól formázható tésztát kapunk. Diónyi darabokat formázunk a tésztából, majd egyenként a kissé felvert tojásfehérjébe mártjuk és utána a darabolt dióba. Sütőpapírra tesszük, ujjunkkal kis mélyedést nyomunk minden halom közepébe. Előmelegített 180 fokos sütőbe sütjük 20 percig. Világos, puha pogácsákat kapunk, aminek a közepébe egy - egy kanál levárt teszünk, ahogy kivesszük a sütőből. Én baracklekvárt és feketeribizli lekvárt használtam.

2010. szeptember 14., kedd

almarózsa süti

Gondaanyunál láttam, ő is másvalakinél..annyira megtetszett, hogy azonnal meg kellett sütnöm.
Az elején egészen könnyen ment. Nagyon szépek lettek a rózsák.
Aztán ez a dög sütő jól megégette az aljukat, a tetejük meg nem sült át rendesen. Azt hiszem ezt még gyakorolni kell. :) Azért elfogyott ám! :)

2010. szeptember 11., szombat

cobbler

A receptet ITT találtam.
Hozzávalók:50 dkg nektarin, 2 ek. barna nádcukor, 2 kk. őrölt fahéj, 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 dl tejszín, 5 dkg barna nádcukor, 1 db tojás, csipet só, fél csomag sütőpor,
és a tetejére is 2 ek. barna nádcukor

Elkészítése: A nektarinokat feldaraboljuk, összekeverjük a 2 ek. nádcukorral és a 2 kk. fahéjjal. A liszttel a feldarabolt vajjal elmorzsáljuk, majd az 5 dkg nádcukrot, a csipet sót és a fél csomag sütőport is hozzáadjuk. A 2 dl tejszínnel elkeverjük a tojást, és liszthez tesszük, alaposan összedolgozuk. A barack darabokat egy jénai aljára rakjuk, evőkanállal a tetejükre szaggatjuk a tésztát és megszórjuk a 2 ek. barna nádcukorral.Előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük 180 fokon. Hideg jégkrémmel tálaltam, 5 perc alatt elfogyott :)