2018. április 18., szerda

Toszkán vargányás lassagne

Mert ami olasz az jó, de ami toszkán, az még  annál is jobb.:)
 Hozzávalók 6 fő részére: a tésztához 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 3 tojás, kevés só és 2 ek olívaolaj. Ezt jól összegyúrjuk, majd hagyjuk a hűtőben pihenni egy órácskát. Közben elkészítjük a ragut.
A raguhoz: 500 gr barna csiperke gomba, egy nagyobb marok szárított vargánya, 1 csomag petrezselyemzöld, 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek olívaolaj, 1 doboz passzírozott paradicsom, só, bors, oregáno, bazsalikom. A besamelhez 50 gr vaj, 50 gr liszt, 0,5 l tej, só, szerecsendió. Kell még sajt is bőven, én most minden otthon fellelhető maradék sajtot belereszeltem, a trappistától a cheddarig, no meg parmezánt is.
Elkészítése: a hagymát, fokhagymát felkockázzuk és olívaolajon elkezdjük pirítani. A gombát felszeleteljük és hozzáadjuk. A vargányát beáztatjuk forró vízbe. Amikor a gomba megpuhul kissé, az összevágott vargányát és petrezselyemzöldet is hozzáadjuk. Felöntjük a vargánya áztatóvizével és a paradicsommal is. Fűszerezzük és hagyjuk rotyogni. Vigyázat, eléggé "köpköd".
A besamelt a szokásos módon elkészítjük. Ezt követően kinyújtjuk a tésztát is. Nekem van tésztagépem, így én a 8-as vékonyságig nyújtom a tésztát. (9 méret van)
Ezt követően előmelegítem a sütőt 180 fokra és lereszelem a sajtokat. Vékonyan kiolajozunk egy tepsit majd teszünk egy kevés szószt az aljára. Rétegezzük a tésztát, gombás szószt, besamelt. Középtájon egyszer szórjuk meg bőven sajttal, majd folytassuk a rétegezést, amíg tart az alapanyagunk. A tetejét legyen vagy szósz, vagy besamel. Szórjuk meg a maradék sajttal és süssük 30 percig. Tálaljuk friss zöldsalátával.

Nincsenek megjegyzések: