2018. április 9., hétfő

Spenótos krumpli gombóc

Itt a tavasz, spenót áradat van :) De jó, de jóóó!
Imádom ezt a zöld levelű növényt is, és mára egy gombócos változatot hoztam ebédre, amit a Mindmegette konyhájából ollóztam. Bacon helyett pirított hagymával, juhtúró helyett ( mert azt a húgomon kívül más nem szereti) sajtmártással. A fotó nem túl szép, de remélem a kaja azért ennél finomabb :)

Hozzávalók 6 fő részére: 500 gr spenót, 600 gr burgonya, 2 tojás sárgája, 300 gr grízes liszt, 2 ek olaj, só, bors,szerecsendió, 50 gr vaj, 50 gr liszt, 500 ml tej, 200 gr reszelt sajt ( én most Maasdamer sajtot használtam) a szóráshoz pirított hagyma.
Elkészítése: A krumplit hámozzuk meg és kockázzuk fel, majd sós vízben főzzük puhára. A spenótot olajon fonnyasszuk meg és szűrjük le a felesleges nedvességet, majd vágjuk apróra. A megfőtt burgonyáról öntsük le a vizet és nyomjuk át burgonya nyomóval, majd keverjük a spenóthoz. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a tojások sárgáját is és a lisztet. Kanál segítségével szaggassunk a forrásban lévő sós vízbe gombócokat, várjuk meg amíg feljönnek a víz tetejére, és vegyük ki, majd csepegtessük le őket. Közben a vajjal, liszttel és tejjel készítsünk besamel mártást, ezt is sózzuk, borsozzuk, és tehetünk bele kevés szerecsendiót is. Majd a végén keverjük bele a reszelt sajtot. A gombócokat szedjük egy tányérra, öntsünk rá a szószból is bőven, majd szórjuk meg a pirított hagymával.
Az eredeti recept baconnal és juhtúróval készült. Ott a pirított bacont és az elmorzsolt juhtúrót kell a kész gombóchoz

Nincsenek megjegyzések: