2017. május 3., szerda

gesztenyelisztes gnocchi spenóttal

Az étel ihletője a szombati Gasztroangyal c. műsorban látott, Alessandro Arena  gnocchija volt.
Csak én gesztenyeliszttel készítettem, mert a lánykám jobban preferálja a glutén mentes ételeket. Dió helyett pedig mandulát használtam, mert az szerintem jobban illik a gesztenye ízéhez.
Hozzávalók (2 főre) : 35 dkg áttört főtt burgonya, 7 dkg gesztenyeliszt, 1 tojás sárgája, kevés sima liszt az alálisztezéshez, 25 dkg spenót, 1 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, szerecsendió, rózsabors, só, olívaolaj, kb 3 dkg szeletelt mandula.
Elkészítése: Először a burgonyákat héjában megfőzzük, majd kihűtjük és áttörjük. Én ezt követően mértem le, a kész burgonyát. Ehhez kell számítani 1/3 mennyiségű lisztet, de a gesztenyeliszt nagyon tömör, így én először kimértem 7 dkg-ot, gondoltam, ha még kell hozzá, később is tehetek, de nem kellett. Ennyivel pont összeállt a tészta 1 tojás sárgájával. A séf a műsorban nem tett bele ilyent, de Gennaro Contaldo egyszer csinált gesztenyeliszttel gnocchit és ő használt tojást is, így én is bátorkodtam. A tésztának puhának kell lennie, de jól formázhatónak. Összegyúrás után kisodorjuk és kis gombócokat szaggatunk belőle. Lehet egy villa hátulján egyesével meggörgetni őket, akkor autentikusabb gnocchit kapunk, de ez el is maradhat. Ezt követően sós vízben kifőzzük a tésztát annyi ideig, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. Leszűrjük. A spenótot kevés olajon fokhagymával megfonnyasztjuk, ez pár percet vesz igénybe, lehet addig elkészíteni, amíg a vizünk felforr. Majd kivesszük az edényből és félretesszük. Ugyanebben az edényben folytatjuk tovább a főzést. 1 dl tejszínt felforralunk, belereszelünk egy kevés szerecsendiót, belemorzsolunk pár rózsaborsot, és ebbe tesszük a leszűrt tésztát, majd a félretett spenótot is. Összeforraljuk és készen is van a laktató egytál ételünk. Parmezán sajt helyett pirított mandulaszeletekkel szórjuk meg.


Nincsenek megjegyzések: