2016. április 3., vasárnap

Nyújork csízkék

Igen tudom, hogy nem így kell írni helyesen, de én így írom és kész!


A kisebbik lányom kért szülinapjára egy sajttortát. Amikor érdeklődtem, hogy milyen legyen, sütéssel avagy sütés nélkül készüljön, azt mondta, neki mindegy. A New York cheesecake-et sütni kell méghozzá vízfürdőben, de azt hiszem ez a sajttorták királynője, ha van ilyen cím. :)
Így hát erre esett a választásom. Sok receptet elolvastam, amíg rátaláltam arra, amit elkészítettem. Mautner Zsófi blogján találjátok, nagyon jó recept.
Én a győri édes zabfalatokkal készítettem, ami az egyik kedvenc kekszem, így a "tésztába" nem tettem cukrot. Philadelphia krémsajtból pedig találtam laktózmentest, ez a mi családunkban már megszokott, hogy amit lehet, ilyenből készítek el.
Hozzávalók az alaphoz: 25 dkg győri édes zabfalat keksz, 12,5 dkg laktózmentes vaj olvasztva.
A többi hozzávaló: 70 dkg Philadelphia sajtkrém ( nem olcsó, viszont szerintem tényleg ezzel lesz igazán finom) 20 dkg porcukor, 1 kezeletlen citrom héja és leve, 1 dl 20 % tejföl, 1 dl 30 % állati tejszín, 2 egész tojás, 3 tojás sárgája, 2 púpos tk kukorica keményítő.
Elkészítése: A kekszet késes aprítóban átdaráljuk, és összekeverjük az olvasztott vajjal. Egy kapcsos tortaforma aljába tesszük és jól lenyomkodjuk. A recept 23 cm-es tortaformát írt, nekem 26 cm-es volt, picit laposabb lesz így a torta, de több szeletre lehet vágni, ami lényeges szempont. :) A tortaformát az alappal hűtőbe tesszük addig, amíg elkészítjük a krémet. A krémsajtokat szobahőmérsékleten használjuk fel, akkor lehet csomómentesen elkeverni. Először elkeverjük a sajtot a tejföllel, tejszínnel, cukorral, valamint a citrom héjával és levével. Majd a tojásokat is hozzáadjuk, végén a keményítőt. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, kikészítünk egy akkora tepsit amibe a tortaformánk kényelmesen elfér. Majd a tortaformát kívülről jól bebugyoláljuk alufóliával, szorosan, hogy ne menjen bele víz. Belehelyezzük a tepsibe, majd körbeöntjük annyi forró vízzel, hogy félig ellepje. 45 percig sütjük, kicsit remegősnek kell maradnia a közepének. A tortaformában hagyjuk kihűlni, majd éles késsel körbevágjuk, mielőtt levesszük a gyűrűt. A legjobb, ha egy egész éjszakát pihen a hűtőben a másnapi debütálás előtt.

5 megjegyzés:

Pontycomb írta...

Ejnye-bejnye korán reggel így felturbózni a zsigereim! Hát szabad ezt? :)
Nagyon guszta! :P

Marika néni írta...

a győri zabost én is szeretem, finom ropogós😊, a csízkék istenien néz ki, és halkan jegyzem meg, a tányér is😊

Lazac írta...

Barbi, mi van a virslissel? Én már gyúrom a tésztát :):):):)

Cameron, köszi:):) A tányér Uzsiéké, láttál Te nálam ilyen drágát?:D:D:D:D:D

Pontycomb írta...

Hát őszintén szólva tegnapról maradt még palacsinta bőven és ma az volt a kaja, aztán elcsaviztam itthonról egyet, de a municijó má megvan, viszont átvariáltam én ezt a virslis dolgot.. ;)

Amúgy tényleg gyönyörű a szervírozás! :)

Lazac írta...

Akkor ma már lesz belőle valami :):):)

Ja a lányoméknál ilyesmik vannak, de nem tőlem. :):):):)