2015. január 25., vasárnap

Bogi tortája

Előléptem udvari cukrásszá, legalábbis a családomban. :) Amíg Édesanyám jobban bírta a konyhai teendőket mindig ő sütötte a családi tortákat, de egy ideje átvettem a szerepkört. Az unokáim általában megmondják milyen tortát szeretnének és ahhoz igazítom a nem létező tehetségem.:) Bogi a 6. szülinapjára csokis tortát kért, hold legyen rajta, csillagok és gyöngyök, így szólt a kérés. Az ovis tortáját ketten csináltuk, az gesztenyés volt, de sajnos elfogyott az oviban, kóstolóban sem maradt. Anyukája ezt fájlalta, így született meg az ötlet, hogy legyen emeletes a torta, az ünnepelt titkos kérése úgyis ez volt.:) Az alsó torta gesztenyés, a felső csokis, az ünnepelt kérésének megfelelően díszítve. (az ovis tortáját ő díszítette, ilyen módon, én csak leutánoztam a dizájnt)
Semmi különleges nincs ebben a tortában, de azért leírom, hátha valaki meg akarja sütni.
Az alsó torta  alapja egy 8 tojásos piskóta. Krém : 50 dkg gesztenyemassza, 3 dl tej, 1 cs. vaníliás pudingpor, 10 dkg vaj, 2 dl tejszín felvert habja, 2 ek porcukor, kevés rum aroma.
A pudingot felfőzzük a tejben, kavargatva kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük és a tejszínt is felverjük. ( én állati tejszínt használok, de lehet a Hulalát is, ha valaki azzal jobban szeret dolgozni) A kihűtött pudingot hozzákeverjük a vajhoz, hozzáadjuk a rumaromát és a gesztenyemasszát, ezzel is jól elkeverjük, majd a végén beleforgatjuk a felvert tejszínhabot.
A felső torta alapja egy 3 tojásos kakaós piskóta.  Krém : 1,5 dl tejszín, 20 dkg jó minőségű étcsoki, 5 dkg vaj. A tejszínt felforralom, majd lehúzom a tűzről és beletördelem az étcsokit. Simára keverem és ha langyos akkor a vajat is hozzáadom.  Kihűtöm ( hűtőben kb 2 óra) és felhabosítom. A tortalapok közé 2 db kinyújtott marcipán lapot is tettem, mert mi így szeretjük a csokis tortát.
A két torta egymásra helyezéséhez, méretre vágott szívószálat használok ( ez azért kell, hogy ne csússzon egymásba, és ne is mozduljon el a felső torta a szállításkor)

3 megjegyzés:

gondaanyu írta...

Ez a szívószálas dolog érdekelne engem, Az alsó tortába szúrod, úgy hogy a felsőbe is bele menjen ?
Nálunk 3 nap eltéréssel született az Ági meg a Hugó, praktikus lenne egy emeletes.

Lazac írta...

Biztosan láttál már gasztro műsorban olyant, hogy valamilyen műanyag pálcikát szúrnak a tortába, hogy ne mozduljon el a felépítmény. Az akkorára van pont vágva mint az alsó tortalap, magasságra, picit kiáll, de nem jelentősen. Épp csak annyira fúródik bele a felsőbe, hogy ne mozduljon el rajta, amikor ráemeled.

gondaanyu írta...

Köszi.