2010. március 6., szombat

reformkaja


A mai menü nemzetközi : spanyol fokhagymás csirke, magyar hagymás köles és angol párolt spenót.
Spanyol fokhagymás csirke : csirkecomb(ok) egy egész fej fokhagyma, só, bors, 1,5 dl száraz fehérbor (nálam olaszrizling), olívaolaj.
Az olívaolajat beleöntjük egy serpenyőbe. Az egész fej fokhagymáról leszedjük a külső héjat, de a fokhagymagerezdeken rajta hagyjuk a héját, így dobjuk a serpenyőbe. Amikor picit átsült, mellé fektetjük a csirkecombokat bőrükkel lefelé. Előbb természetesen sózzuk őket, majd borsozzuk is. Átsütjük hirtelen mind két oldalát, és felöntjük 1,5 dl fehérborral. Pároljuk még 10 percig, majd 200 fokra előmelegített sütőbet tesszük és ropogósra sütjük a bőrét.
Hagymás köles: 3 db hagymát megtisztítunk és nagyobb cikkekre vágjuk. Olívaolajon pároljuk, majd amikor már üveges hozzáöntjük a kölest, amit szintén pirítunk. Meghintjük egy kevés kurkumával, hogy szép sárga színt kapjon. Felöntjük hús- vagy zöldségalaplével ( nem írtam mennyiséget, de a köles kétszeresének megfelelő a folyadék) lefedjük, és főzzük. Mivel az alaplé sós, óvatosan utána sózunk ha kell. Puhára pároljuk a kölest.
Angol párolt spenót ( paraj) : a spenótot megmossuk, és a vastagabb szárrészeket leszedjük a levelekről. Lecsöpögtetjük ( akinek van salátacentrifugája, az pörgesse ki, akinek nincs az tegye konyhai papírra és kissé itassa le a vizet róla) majd egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk, és beledobjuk a spenótot. Átforgatjuk, közben sózzuk, borsozzuk. Pár perc után kész ( nem kell átsütni csak kissé átpárolni).
Ezt követően tálaljuk a 3 hozzávalót. :)

4 megjegyzés:

gondaanyu írta...

Ránézésre is szép, és biztos vagyok benne, hogy mindenkinek ízlett is.
Jó kis recept !

Lazac írta...

gondaanyu!

Finom volt, nagyon :):)

Sünmalac írta...

Két hete vettem egy zacskó kölest. Azóta nézegetem. Most már tudom, hogy mit fogok belőle készíteni.

Lazac írta...

Gabi!

van itt kicsivel lejjebb kölesfasírt is, az is finom. :)