2009. augusztus 16., vasárnap

Burgundi babos oldalas


Ezt az étel ma Brigi készítette, a pontos receptet nem jegyeztem fel, de itt megtaláltam. Mire nem jó a net. :)

*Hozzávalók most éppen: 300 g nagyobb szemű fehérbab, kb. 300 g sárgarépa, kb. 100 g zellergumó, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, kb. 700 g sovány sertés oldalas, 400 g füstölt sertés oldalas, 1 kis doboz sűrített paradicsom, 100 ml száraz vörösbor, 100 ml víz, 2 babérlevél, só, bors, kakukkfű, borsikafű.
Ügymenet: előző este beáztattam a babot. Szükség szerint a füstöltet is be kell áztatni, meg szoktam kóstolni, hogy mennyire sós, és ez alapján szoktam döntetni.
Másnap először is hideg vízbe áztattam a római tálat. Az oldalast lemostam, hogy az esetleges szilánkok eltávozzanak, megtörölgettem, majd a csontok mellet szépen feldaraboltam. A zöldségeket megtisztítottam, a répát és a hagymát karikára vágtam, a zellergumót apró kockákra, a fokhagymát pedig finomra vágtam.
Egy nagy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítottam a húst minden oldalán, majd a római tál aljába helyeztem. Ráfektettem a füstölt húsokat, majd ezekre terítettem a lecsöpögtetett babot. A serpenyőbe tettem még egy kevés olajat és 2-3 percig kevergetve megpirítottam benne a zöldségeket. Ezeket ráöntöttem a bab tetejére, majd a visszamaradt zsiradékhoz öntöttem a paradicsompürét, bort, sót, borsot, kakukkfüvet, borsikafüvet, babérlevelet, vizet és kissé beforraltam. Beleöntöttem a folyadékot a római tálba, lefedtem és betoltam a hideg sütőbe.
A sütőt 190 C fokra állítva bekapcsoltam, hogy szép egyenletesen melegedjen fel az edény, nehogy megsérüljön. Kb. 2-2,5 óra szükséges ahhoz, hogy a bab megpuhuljon *
 
Updtae: Ma idemásoltam a receptet is, hogy ne kelljen keresgélni, legközelebb :)

4 megjegyzés:

Elf írta...

nem egy társasági étel :P másnap otthon kell maradni, de tuti finom :)

Lazac írta...

semmi ilyent nem érzékeltem :):)

Névtelen írta...

Ooooo, hogy én mennyit kerestem ezt a receptet. 9 évvel ezelőtt egy Nők lapja újságban találtam, és tényleg Lajos Maritól volt . Akkoriban költöztem éppen össze a párommal, albérlet, negyedben felszerelt konyha...de én a fejembe vettem, hogy ezt az ételt megcsinálom. A legdrágább ételem volt azóta is, mert vettem hozzá pataki tálat is. :)))
Szabadnapon voltam éppen, ember elment dolgozni én meg annyit mondtam, bableves lesz. Persze tudtam, hogy nem, de ő annak is örült, imádta a babot. Este hazajön, elé teszem a tökéletes burgundi babos oldalast, eszi-eszi-eszi... nem szól semmit közben. Mikor befejeztük, azt mondja, neki most el kell mennie valahova. Mit mondjak, jobb fogadtatást vártam tőle, kicsit nehezteltem is. És elment. Vagy két órát volt távol, mire hazajött, el volt mosogatva, mérgemben a pataki tál a szemetesben összetörve búslakodott. Szóval belép az ajtón, kisírt szemmel ülök a szobában, leveszi a cipőjét. Megáll előttem, és megkérdi: miért bőgsz? Mondom, én annyira készültem, és szerintem olyan nagy meglepi volt ez az étel, és erre ő elmegy és tuti valahol kihányta! ( hogy miért gondoltam ezt, nem tudom)
Letérdel elém, megfogja a kezem és azt mondja: de bolond vagy te. Hát csak elmentem megvenni a gyűrűt, mert aki ilyen finomat főz nekem, azt el kell vennem feleségül.
Akkor már nem tudtam miért sírok, de sírtam. 8 hónapra rá megvolt az esküvő, belevágtunk egy lakásvásárlásba és a recept eltűnt. De a hites uram annyiszor emlegette. De én még a nevére sem emlékeztem eddig :))))
Elmentem magamnak és a közelgő házassági évfordulónkra meglepem vele. Köszönöm neked! :) M. Katika

Lazac írta...

Kedves Katika!

Én köszönöm Neked ezt a gyönyörű, megható történetet. :):)
Már csak ezért is érdemes gasztroblogot vezetni. :):)