2010. április 14., szerda

boeuf bourguignon

Láttam már ezt az ételt, az egyik kedvencemnél, és egy másik nem publikus blogban is, Bébnél, de igazán akkot támadt kedvem az elkészítéséhez, amikor megnéztem a Julia Child életéről készített filmet. Ez pár napja volt, azóta vártam az alkalmat, hogy megfőzhessem. Ez sem egyszemélyes étel, így mindig kell egy kínálkozó lehetőség. :)
A recept megtalálható a világhálón is, sok változata ismert. Én az é-teleknél leírt változat szerint készítettem el, és mondhatom, minden várakozáson felüli volt. :)
Hozzávalók: marhahús , sárgarépa, fehérrépa, gomba, hagyma, fokhagyma, vaj, kevés olívaolaj( hogy a vaj oda ne égjen), szalonna, marhahúsleves, vörösbor ( erre ügyeljünk, hogy jó minőségű legyen), babérlevél, kakukkfű, só, bors, liszt. Az arányokat most nem írom ide, ez létszám függő is. Tegnap elég nagy mennyiséget főztem, 1,5 kg húsból, így a hozzávalók mennyisége is nőtt, természetesen.
Az előkészített zöldségek, és szalonna
A hús már kisütve, a zöldség elősütése van folyamatban.
A kész étel.

2010. április 6., kedd

dödölle


Gyors, egyszerű, finom.
Hozzávalók: 1 kg krumpli sós vízben megfőzve, a vizet nem leöntve róla!!majd összetörve. Annyi rétesliszt amennyit felvesz, hogy aránylag kemény tésztát kapjunk. Az edény alatt folyamatosan égjen a tűz, nem kell nagy láng, de hagyjuk rajta az edényt, amíg dolgozunk a tésztával! Jó nehéz a végére már keverni. 2-3 fej hagyma, összevágva, zsíron lepirítva, majd kanállal beleszaggatni a gombócokat és jó ropogósra lesütni. Tejföllel tálaltam. A tejfölt lehet ízesíteni is, kevés vegetával, vagy fokhagymaporral.
Nem egy diétás étel.:)

2010. március 11., csütörtök

töltött tócsi

Van egy kedvenc oldalam a gasztroblogok között. Szeretem nagyon a receptjeit. A lányom korosztálya, de mégis annyira szép és jó dolgokat készít. Egyszóval tegnap is ANDI <-- ez egy link :) oldaláról főztem a vacsorát. Töltött tócsit készítettem. Kicsit eltértem az eredeti recepttől, de azt gondolom, ezzel majdnem mindenki így van, aki valahol meglát egy receptet, átformálja a saját ízlése szerint. Én grillezett csibemellel készítettem el ezt az ételt. A csibemelleket gyengén kikloffoltam, majd fűszereztem és olajban megforgattam. A grillserpenyőben átsütöttem mindkét oldalát a husoknak, és félretettem. Közben a tócsit is elkészítettem, Brigi segíteségével. Ő reszelte le a krumplit (kényesebbeknek a burgonyát) én kevertem be és fűszereztem. 1 kg krumpli, 3 tojás, 3 evőkanál tejföl, só, bors, egy kisebb fej hagyma felkockázva, 2-3 gerezd fokhagyma összenyomva, 20 dkg liszt. Ez adja a tócsi alapját. Megsütöttem a palacsintákat, majd mindegyiket félbehajtottam. ( picit kell várni, hogy megpuhuljon, mert amikor megsül, még törik a tócsi ) A közepébe tettem egy-egy szelet húst, és megszórtam apróra vágott fokhagymával, majd letakartam a palacsinta másik felével.
A halmok tetejére bővel tettem tejfölt és megszórtam reszelt sajttal. Ezt követően 200 fokon sütöttem addig, amíg a sajt rá nem olvadt a tetejére. Nem diétás, de nagyon finom, laktató étel. Érdemes kipróbálni.

2010. március 6., szombat

reformkaja


A mai menü nemzetközi : spanyol fokhagymás csirke, magyar hagymás köles és angol párolt spenót.
Spanyol fokhagymás csirke : csirkecomb(ok) egy egész fej fokhagyma, só, bors, 1,5 dl száraz fehérbor (nálam olaszrizling), olívaolaj.
Az olívaolajat beleöntjük egy serpenyőbe. Az egész fej fokhagymáról leszedjük a külső héjat, de a fokhagymagerezdeken rajta hagyjuk a héját, így dobjuk a serpenyőbe. Amikor picit átsült, mellé fektetjük a csirkecombokat bőrükkel lefelé. Előbb természetesen sózzuk őket, majd borsozzuk is. Átsütjük hirtelen mind két oldalát, és felöntjük 1,5 dl fehérborral. Pároljuk még 10 percig, majd 200 fokra előmelegített sütőbet tesszük és ropogósra sütjük a bőrét.
Hagymás köles: 3 db hagymát megtisztítunk és nagyobb cikkekre vágjuk. Olívaolajon pároljuk, majd amikor már üveges hozzáöntjük a kölest, amit szintén pirítunk. Meghintjük egy kevés kurkumával, hogy szép sárga színt kapjon. Felöntjük hús- vagy zöldségalaplével ( nem írtam mennyiséget, de a köles kétszeresének megfelelő a folyadék) lefedjük, és főzzük. Mivel az alaplé sós, óvatosan utána sózunk ha kell. Puhára pároljuk a kölest.
Angol párolt spenót ( paraj) : a spenótot megmossuk, és a vastagabb szárrészeket leszedjük a levelekről. Lecsöpögtetjük ( akinek van salátacentrifugája, az pörgesse ki, akinek nincs az tegye konyhai papírra és kissé itassa le a vizet róla) majd egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk, és beledobjuk a spenótot. Átforgatjuk, közben sózzuk, borsozzuk. Pár perc után kész ( nem kell átsütni csak kissé átpárolni).
Ezt követően tálaljuk a 3 hozzávalót. :)

2010. február 19., péntek

siker :)

A dagasztás nélküli kenyerem előről
és hátulról. :)

Köszönöm a biztatást és a jó tanácsokat. Valóban fehér lisztből nagyon szép kenyeret lehet sütni.
A teljes kiőrlésűnél legközelebb ki fogom próbálni a Szamóca által ajánlott búzasikért.
Még nem vágtam fel, mert nem hűlt ki...de ami késik....:):):)
Hozzávalók : 3 bögre liszt (BL 80), 1,5 börge víz, 1 teáskanál só, 1 csapott kkanál szárított élesztő. A hozzávalókat összekeverem, egy a galuskánál kicsit keményebb tésztát kapok. 12 órán keresztül, letakarva hagyom kelni. A sütőt előmelegítem 250 fokra, az edénnyel együtt amiben sütni fogom. Lényeges, hogy az edény letakarható legyen! Ezt követően a kenyeret kiborítom egy lisztezett deszkára, és megformázom ( párszor egymásra hajtom a rétegeket) 3 helyen bevágom. Majd amikor az edény eléggé forró (kemencehatás) belepottyantom a tésztát. ( szó szerint, mert eléggé lágy tésztát kapunk) 30 percig lefedve sütöm 250 fokon, majd kitakarva, 200 fokon még 20 percig. Az eredmény valami csodás! Azóta csak ilyen kenyeret sütök.

2010. február 16., kedd

kudarc


Amikor valami nem sikerül, az is jó valamire. :)
Láttam gesztenyénél a dagasztás nélküli kenyerét. Csodazép volt, guszta volt, kedvet kaptam hozzá én is. Nem volt itthon másik lisztem, csak teljes kiörlésű tönkölyliszt. Követtem a leírást ( megnéztem a videót is) mégsem sikerült. Valószinüleg a liszt tömörségéből adódóan. Most majd jól kipróbálom fehér liszttel is. :)
Viszont az íze az nagyon finom! Magam részéről meg ezt a fajta kenyeret szeretem, a tömör, igazi barnát. Úgyhogy ha nem is sikerült olyanra, akkor is nagyon jó kis kenyeret sütöttem. :)