2019. február 23., szombat

Vega burger

Kaptam egy jó inspirációt a minap. Egyrészt ez a recept tetszett meg nagyon, másrészt meg ez.
A kettőt ötvöztem egy jó kis vega burgerben.:)
 Hozzávalók, 8 db zsemléhez : 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2,5 dl langyos kefír, 1 tojás, 1 tk cukor, 1 tk só, 1 cs. instant élesztő, 5 ek olívaolaj. Ezeket a hozzávalókat szépen eldolgozzuk egymással, a végén adjuk hozzá az olajat. 45 percig pihentetjük, majd sütőpapíros sütőlemezre 8 db egyforma gombócot szaggatunk. Kétszeresére kelesztjük, lekenjük a tetejét tejjel és megszórjuk szezámmaggal, majd 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
 A vega burgerhez ( 8 db) 2 doboz csicseriborsó, 150 gr sárgarépa, 1 csokor petrezselyemzöld, 125 gr feta sajt, 2 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 60 gr zabpehely, 1 tk sütőpor, só, bors.
A csicseriborsóról leöntjük a levet és átöblítjük, majd hagyjuk lecsöpögni. A sárgarépákat és a fokhagymát  reszeljük le a finom lyukú reszelővel. A csicseriborsót késes aprítóban hagyjuk kicsit pépesedni, de maradjanak benne nagyobb darabok is. A petrezselyemzöldet vágjuk össze. A végén minden keverjünk össze, formázzunk belőlük 8 egyforma pogácsát, és tegyük 180 fokos  sütőbe, kiolajozott sütőlapra. A tetejét is kenjük meg olajjal. Süssük 30 percig, a félidőben fordítsuk át a másik oldalukra.
A szószhoz vágjunk össze apróra hagymát, csemege uborkát. Keverjünk ki egy-egy arányban majonézt és ketchupot, tegyünk még hozzá 2 ek mustárt is. Forgassuk bele a hagymát és az uborkát is. Állítsuk össze a burgereket. A zsemléket vágjuk félbe, kenjük meg a szósszal a vágott felület, majd adott sorrendben pakoljuk meg. Nekem alulra került a saláta levél, arra a csicseriborsós burger, majd a sajt, paradicsom, uborka, hagyma. Végén a zsemle másik fele. Jó volt..)

Nincsenek megjegyzések: