2017. december 13., szerda

Hamis Wellington

Köztudomású az igazi Wellington marhahússal készül, ráadásul a jófélével, bélszínnel. Csináltam már én is azt a változatot, meg próbálkoztam egyszer szűzpecsenyével is, de az nekem nem volt olyan finom, mint a marhahús. Most viszont a kisebbikre tekintettel húsmentes Wellingtont készítettem gombával. Az ötlet INNEN származott, bár én nem csináltam mellé komplett köreteket, úgy gondolom majd salátával kísérem. Felvágni még nem vágtam fel, most sült ki, de majd később remélem tudok olyan képeket is feltenni pótlólag.
 Hozzávalók: 2 csomag leveles tészta ( én a frisset használom, ami fel van göngyölve), 8 fej gomba 1 csomag natúr gesztenyemassza, 150 gr darált mandula ( pekándió van az eredetiben) gondolomra teljes kiőrlésű zsemlemorzsa, 1,5 dl zöldség alaplé(kockából) 1 fej hagyma, fokhagyma, 1 dl fehérbor, fűszerek só, bors, kakukkfű, rozmaring, olívaolaj, 1 tojás a lekenéséhez.
Elkészítése: először a gombákat sütöm meg a sütőben 15 percig 180 fokon. Fűszerezem sóval, borssal, megszórom kakukkfűvel, rozmaringgal és teszek mindegyik kalapra zúzott fokhagymát. Olajjal meglocsolom és mehet be a forró sütőbe. Azután a hagymát pirítom meg olajban, sózom, borsozom, erre is teszek a fenti fűszerekből, majd felöntöm egy kevés borral és azzal még párolom. A gombát kihűtöm, a hagyma se legyen meleg, amikor elkészítem a tölteléket. A gesztenyemasszát összetöröm, hozzáadom a mandulát majd a zsemlemorzsát is, beleöntöm a hagymás keveréket, és felöntöm annyi zöldséglevessel, hogy formázható masszát kapjak. Ezt követően kiterítem az egyik leveles tésztát, a közepére halmozom egy sávban a massza felét. A masszára ráfektetem a gombákat, majd beborítom a massza másik felével. Jöhet a másik lap, de előtte lekenem a széleket felvert tojással. Körbevágom, egy villával megformázom a széleket, megszurkálom, kidíszítem. Lekenem tojással és mehet a 180 fokos sütőbe legalább 30 percre.

4 megjegyzés:

Verus írta...

Hu, ezt ki fogom probalni! Nalunk a legidosebbik vegan, meg a parja, szted lehet fagyasztani? Es onnan eloveve megsutni? Vagy csakis frissen?

Lazac írta...

Szerintem ha elkészíted, akkor nyugodtan fagyaszd le, és sütés előtt vedd ki, engedd fel és úgy süsd meg. Ha vegánok, akkor figyelj a leveles tésztára ( ne vajas legyen) és ne kend le tojással, helyette valami alternatív tejjel. Az enyém nem vegán csak húsmentesen eszik, így én tudok tojást is, tejterméket is használni.

Verus írta...

Koszi szepen! Irtam egy hosszabbat, de vhol eltunk az eterben, mielott elkuldhettem volna.. Szoval, koszi, es jo keszulodest!

Lazac írta...

Nagyon szívesen. :) Nektek is sok szépet és jók kívánok ♥